ГоловнаЕкономікаДержава

Електронне декларування "підкинуло" Україну вгору в бізнес-рейтингу Світового банку, - експерт

У ДПСУ повідомили, що 98% платників ПДВ звітують в електронному вигляді.

Електронне декларування "підкинуло" Україну вгору в бізнес-рейтингу Світового банку, - експерт

Активне впровадження електронного декларування у вітчизняній податковій системі стало одним із ключових чинників поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business-2013, що його підготував Світовий банк (СБ) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК).

Таку думку висловив партнер PwC Україна (PricewaterhouseCoopers), співголова комітету з питань податкової політики Американської торговельної палати В'ячеслав Власов.

"Звичайно, електронне декларування, яке запровадили в країні, допомогло скоротити кількість платежів і час, необхідні для їх здійснення. А це, своєю чергою, сприяло поліпшенню позицій України в рейтингу СБ і МФК", - констатував експерт, коментуючи стрибок країни з 183-го місця на 165-те за параметром "оподаткування".

Власов також зазначив, що нарешті у світовому бізнес-рейтингу було враховано результати дії Податкового кодексу, який набув чинності ще 2011 року. Також експерт звернув увагу, що, крім України, лише 10 країн поліпшили свої податкові оцінки. "Тобто тенденція насправді хороша", - резюмував представник PwC Україна й Американської торговельної палати.

Раніше, коментуючи поліпшення позицій України в рейтингу СБ, голова Державної податкової служби Олександр Клименко наголосив: якщо минулого року бухгалтери та підприємці витрачали на податкові процедури в середньому 657 годин, то на 1 червня - 491 годину.

"Якщо на початку 2011 року в електронному вигляді звітували тільки 39% платників ПДВ, то на сьогодні - більш ніж 98%. У перспективі - повне охоплення платників податку на прибуток, земельного податку, ПДФО та всіх інших видів податків електронною звітністю", - сказав голова ДПСУ.. За його прогнозами, через два роки Україна зможе претендувати на місце в першій сотні рейтингу Doing Business.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram