ГоловнаЕкономікаДержава

Експорт електроенергії збільшиться на 50%, - прогноз

Експерт повідомив, що українські експортери домовилися про збільшення поставок до Угорщини і Молдови.

Експорт електроенергії збільшиться на 50%, - прогноз

Згідно з прогнозом компанії "АРТ Капітал", Україна збільшить обсяг експорту електроенергії за підсумками 2012 року на 50%, до 9.65 млрд кВтг.

На думку аналітика "АРТ Капітал" Станіслава Зеленецького, зростання поставок електроенергії на експорт обумовлено зміною правил ціноутворення при експорті електроенергії.

Експерт зазначив, що збільшення експорту відбулося, зокрема, завдяки зростанню поставок у Білорусь, які становлять 40% від загального експорту електроенергії з України. Так, за 9 міс. 2012 року поставки в Білорусь зросли на 82% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

"Цьому сприяє рішення про виключення вартості дотаційних сертифікатів з оптової ринкової ціни при експорті електроенергії до Білорусі ще c 2009 року", - зазначив Станіслав Зеленецький. Крім того, за його словами, українським експортерам вдалося домовитися про збільшення поставок в Угорщину і Молдову, частка яких у структурі українського експорту електроенергії становить 45%. За 9 міс. 2012 поставки в Угорщину зросли на 68%, Молдову - на 39% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

На думку аналітика, якщо б наприкінці березня Кабмін не ухвалив би рішення про скасування дотаційних сертифікатів для всіх закупівель електроенергії на експорт у європейському напрямку, то поставки в Білорусь і Молдову ще б тривали, але експорт в Угорщину цілком міг би припинитися.

За оцінками Зеленецького, для експорту 9.65 млрд кВтг електроенергії, що прогнозується цього року, буде необхідно витратити близько 4.8 млн т вугілля, що становить близько 6% від очікуваного загального видобутку вугілля в Україні 2012 року. - 82.6 млн т.

"Таким чином, зростання експорту електроэнергії безпосередньо пов'язаний із завантаженням вугільних ТЕС, відповідно, і шахт. Тому експорт електроенергії, звичайно ж, збільшує збут вугільної продукції", - підсумував експерт.

Як повідомляли, Україна протягом січня-вересня 2012 року експортувала 7 млрд 155,8 млн кВтг електроенергії, що на 2 млрд 920,2 млн кВтч, або на 68,9% більше від відповідного показника 2011 року. Обсяг експорту електроенергії України 2011 року порівняно з 2010 роком збільшився на 2 млрд 214,9 млн кВт.год (52,5%) - до 6,433 млн кВтг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram