ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти підрахували збитки України від неефективної енергетики

Кажуть, що галузі потрібні зміни.

Експерти підрахували збитки України від неефективної енергетики

Україна щороку втрачає на енергетиці щонайменше 6 млрд євро.

Такі дані отримало Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), яке майже рік проводило дослідження енергетичної політики України.

"Україна повинна зробити ставку на ефективність. Адже рівень споживання газу в Україні один з найвищих. З європейським підходом вона зможе заощадити для себе 6 мільярдів євро", - заявила виконавчий директор агентства Марія Ван Дер Хувен, додавши, що ці гроші можна було б направити на розвиток енергозберігаючих технологій в житловому секторі та промисловості, повідомляє ТСН.

"Європа дуже зацікавлена в тому, щоб Україна поліпшила свою енергетичну політику. Потрібно шукати нових постачальників газу, нарощувати власний видобуток і фінансово стимулювати економію", - зазначив посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

У свою чергу міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна вже заощадила газу майже на $2 млрд, у тому числі за рахунок переходу на вугілля та атом у виробництві електроенергії. "Цього року споживаємо на 15% менше газу, ніж минулого року. І приблизно 12% споживання газу ми плануємо зниження від рівня сьогоднішнього", - заявив міністр.

Нагадаємо, що з жовтня ціна на російський газ зросла до $432. У цьому самому районі, за словами заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Макухи, вона залишиться і на початку наступного року.

2012 року НАК "Нафтогаз" планує закупити в Росії 27 млрд кубометрів газу, 2013 року - 24,5 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram