ГоловнаЕкономікаФінанси

Закон про безготівкові розрахунки захищає інтереси громадян України і вітчизняних банків, - голова Ради НБУ

Нацбанк вимагатиме від платіжних систем прозорої тарифної політики.

Закон про безготівкові розрахунки захищає інтереси громадян України і вітчизняних банків, - голова Ради НБУ
Фото: newtortuga.com

Ухвалений Верховною Радою Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)" працюватиме в інтересах населення та банків України, вважає голова Ради Національного банку України Ігор Прасолов.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ-Украина".

"Зараз тарифна політика VISA і MasterCard непрозора і незрозуміла. Вони лише повідомляють клієнтів: "У нас зросли комісійні" або "Ми підвищуємо обсяг депозиту, який повинен розмістити банк, щоб його клієнти користувалися кредитними картами". У цьому ще один мінус для нашої країни, тому що наші банки цю валюту тримають за кордоном - VISA вказала їм перелік іноземних банків, де вони можуть її зберігати. Це постійно вимагає закупівлі валюти банками, щоб формувати ці депозити, наприклад, у разі нарощування карткових проектів. Відповідно до нового закону, ці депозити будуть резервувати в національній валюті і не буде додаткового тиску на валютний ринок", - упевнений Прасолов.

"Щодо населення, то закон посилює захист прав споживачів: усі клієнти банків повинні будуть знати заздалегідь розмір комісійних банкоматних операцій. НБУ вимагатиме від платіжних систем прозорої тарифної політики для населення", - повідомив голова Ради Нацбанку Ігор Прасолов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram