ГоловнаЕкономікаБізнес

Доступне житло для українців спроектують фіни

Квартири, які здаватимуть у лізинг, почнуть будувати через півроку.

Доступне житло для українців спроектують фіни
Фото: Макс Левин

Держпрограму фінансового іпотечного лізингу, тобто оренди квартир із правом викупу, розглядатимуть на Кабміні наприкінці листопада.

За словами віце-прем'єра Бориса Колеснікова, для реалізації проекту вже залучено п'ять фінських архітектурних бюро. Будівництво житла під цю програму може початися наприкінці весни або на початку літа 2013 року в містах-мільйонниках. Усі квартири здаватимуть із внутрішнім обробленням, сантехнікою та кухонним гарнітуром. Вартість одного квадратного метра в таких будинках коштуватиме в межах 6 тис. грн.

При цьому чиновник зазначив, що нова програма суттєво відрізнятиметься від діючої нині програми здешевлення іпотечних кредитів. "Те, що відбувається зараз, максимально відрізняється від того, що було, коли банк дає кредит під 16%, потім держава компенсує, і треба в кожен бюджет кожного року це закладати. Це у будь-якої нормальної людини викликає сумнів. Тут прямий договір під 3%, і що б не змінювалося - ви все одно будете платити з розрахунку 3%. Це головна відмінність", - пояснив він.

Українська сім\'я повинна мати можливість придбати житло у власність, витрачаючи на це не більш ніж 30-35% місячного доходу впродовж 20-25 років

— Віктор Янукович, Президент України

"Це новий ринок, який ми відкриваємо, і на цей ринок держава виходитиме з серйозними інтервенціями", - зауважив Колесніков, додавши, що реалізовуватиме програму Ощадбанк.

Нагадаємо, у травні в Україні стартувала держпрограма здешевлення іпотеки, яка передбачає часткову компенсацію іпотечних кредитів за рахунок бюджету. Однак її реалізація йде дуже повільними темпами.

У вересні стало відомо, що держава готує нову програму, яка передбачає здачу доступного житла в оренду з можливістю його подальшого викупу. За оцінками голови правління Державної іпотечної установи Валентина Рибачука, щоб отримати у власність квартиру в рамках цієї програми, киянинові, наприклад, потрібно буде платити близько 2600 грн на місяць протягом 15 років. Для інших міст ця сума може бути меншою, ніж 1000 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram