ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ змалював вигоду для бідних українців від зростання цін на газ

Фонд випустив звіт щодо газової цінової політики в Україні.

МВФ змалював вигоду для бідних українців від зростання цін на газ
Фото: tsn.ua

Міжнародний валютний фонд вважає, що підвищення тарифів на газ і тепло для населення допоможе бідним верствам населення і середньому класу.

Розрахунки фонду свідчать, що 20-відсоткове зростання тарифів дозволить вивільнити майже 0,2% ВВП (2,6 млрд грн, якщо брати в розрахунок ВВП за 2011 рік) для адресної допомоги потребуючим її. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Підвищення тарифів на 20% несуттєво вплине на добробут багатих. Разом із тим, чіткий графік підвищення тарифів у середньостроковій перспективі стане стимулом для підвищення енергоефективності", - йдеться у звіті МВФ.

Фонд також упевнений, що підвищення тарифів припинить незаконну практику використання газу, оплачуваного за цінами для населення, в промислових цілях.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що 2013 року тарифи на газ для населення не підвищуватимуться. Водночас перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський вважає їх зростання неминучим, хоча й не може сказати, коли це відбудеться.

На думку колишнього міністра економіки та нардепа від БЮТ Сергія Терьохіна, тарифи на газ буде підвищено вдвічі вже 2013-го.

Питання газових цін є однією з вимог Міжнародного валютного фонду для відновлення співпраці з Україною. МВФ 2010 року схвалив програму stand by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму $15,5 млрд, однак 2011-го припинив фінансування через невиконання Україною його вимог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram