ГоловнаЕкономікаБізнес

Між Україною та Молдовою розгорається "коньячна" суперечка

Торговий конфлікт може дійти до СОТ.

Між Україною та Молдовою розгорається "коньячна" суперечка
Фото: segodnya.ua

Молдова стурбована тим, що з 1 квітня 2013 року українські виробники коньяку будуть зобов'язані використовувати для його випуску не менш ніж 25% вітчизняного спирту.

Це прямо вдарить по Молдові - 2011-го імпорт спиртів і виноградних дистилятів в Україну з цієї країни становив $10,2 млн, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Молдова вважає, що така норма суперечить правилам Світової торгової організації, тому віце-прем'єр економіки цієї держави Валерій Лазер надіслав українському міністру економічного розвитку та торгівлі Петру Порошенку лист із пропозицію скасувати або змінити її.

Якщо спір не вдасться вирішити без СОТ, він стане третім торговельним конфліктом між Молдовою і Україною. З 2011 року не вирішено питання стягування Молдовою екологічного збору з імпортерів за пластикові упаковки та Tetra Pak. Своєю чергою, Молдова звинувачує Україну в дискримінації імпорту бренді.

Нагадаємо, названа "коньяк" залишиться за Україною і після вступу до Зони вільної торгівлі з ЄС. Однак це стосується поки що тільки внутрішнього ринку, а використання цього слова для українських напоїв за кордоном іще не врегульовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram