ГоловнаЕкономікаДержава

"Укрспирт" звинувачують у монополізмі

Винороби заявляють, що виробництво десертних вин за перше півріччя впало на 21%.

"Укрспирт" звинувачують у монополізмі
Фото: profinance.kz

Уже другий рік в Україні знижується об'єм виробництва алкоголю. Причиною цього є монопольне становище і непрозора політика держпідприємства "Укрспирт" у питанні виробництва та збуту своєї продукції.

Про це пише журнал "Эксперт" у матеріалі "Зелений змій держави", опублікованому в новому номері видання.

За інформацією журналу, Асоціація виноградарів і виноробів України звернулася з відкритим листом до Віктора Януковича, в якому стверджує, що підприємства державного монополіста з виробництва спирту відмовляють їм у продажу своєї продукції.

"Відмова обумовлена нібито повною відсутністю готового спирту. Тому виробництво тільки десертних вин, що займають більш ніж 40% винного ринку, за перше півріччя цього року впало на 21%. Причому, запевняють винороби, повторюється ситуація осені минулого року. Тоді "Укрспирт" також своєчасно не постачав продукцію - і випуск десертних вин у 2011-му впав на дві третини", - пише "Эксперт".

Видання пояснює, що причин дефіциту спирту може бути лише дві - або величезними темпами зростає імпорт спирту в країну, або частина випущеного в Україні C2H5OH просто не фіксується офіційною статистикою, що й спричиняє конфлікти зі споживачами продукції "Укрспирту".

Зокрема, наприкінці 2011 року за фактами фінансових порушень в "Укрспирті" відкривали кримінальну справу, причому частина бухгалтерської документації раптово зникла.

"Діяльність концерну "Укрспирт" за 2008-2010 роки перевіряло Головне контрольно-ревізійне управління і знайшло порушень на 1,2 млрд гривень", - повідомляє "Эксперт".

За даними прес-служби Державної податкової служби, посадові особи "Укрспирту" виплатили державі 25 млн гривень неоплаченого податку на прибуток. Податківці проводили на підприємстві розслідування, під час якого виявили випадки завищення валових витрат держпідприємства, зокрема, завдяки спотворенню даних про вартість сировини. Загальний оборот за фіктивними операціями монополії становив 86,5 млн гривень.

"Щоправда, покарання неназваним "посадовим особам" не світить, - пише "Эксперт". - За законом, вони відшкодували державі збитки, і це звільняє їх від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах".

На думку видання, причиною непрозорої ситуації на ринку є невмотивоване збереження заводів з виробництва спирту в держвласності.

"Монопольне становище "Укрспирту" напевне створено штучно. Адже природна монополія, відповідно до Закону України - це "стан товарного ринку, коли задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей виробництва". Тут нічого подібного немає", - підсумовує "Эксперт".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram