ГоловнаЕкономікаФінанси

Гривні буде важко після виборів, - Dragon Capital

У найгіршому разі курс упаде до 10 грн/дол., у найкращому - до 8,2 грн/дол.

Гривні буде важко після виборів, - Dragon Capital
Фото: Макс Левин

У вересні чистий обсяг продажів іноземної валюти Нацбанком становив 1,5 млрд дол., тоді як місць перед тим регулятор викупив із рику 0,4 млрд дол. Відтік капіталу через готівковий валютний ринок минулого місяця сягнув 1,8 млрд дол., що більш ніж удвічі перевищує серпневий показник у розмірі 0,7 млрд дол. - за даними НБУ.

"Ситуація, що склалася на валютному ринку у вересні, ускладнює перспективи гривні на період після виборів. Ми будемо стежити за ситуацією на валютному ринку і характером заяв НБУ відразу після виборів, щоб точніше оцінити ймовірність реалізації наших двох сценаріїв динаміки валютного курсу після виборів: 8,20 грн/дол. (базовий сценарій) або 9-10грн/дол.", - каже Олена Белан, головний економіст Dragon Capital.

Обсяг вересневих інтервенцій НБУ становив 1,7 млрд дол. - це максимальний рівень із вересня 2011 року. Але на відміну від вересня 2011 року, минулого місяця витрачену на інтервенції валюту частково компенсувало розміщення суверенних єврооблігацій на 600 млн дол., а також позитивний баланс від переоцінки недоларових активів і золота (оціночно на загальну суму 0,4 млрд дол.), завдяки чому резерви НБУ за місяць скоротилися лише на 0,7 млрд дол. (-2,5%), до 29,3 млрд дол.

"Дані про відтік валюти через готівковий ринок дають змогу припустити, що зрослий тиск на гривню у вересні значною мірою можна пояснити сплеском попиту на готівкову валюту з боку населення (хоча дефіцитний поточний рахунок, імовірно, також зіграв свою роль, оскільки ціни та зовнішній попит на сталь залишаються слабкими). Крім сезонних факторів (закінчення річного відпускного періоду), попит населення на іноземну валюту, ймовірно, підстьобнув сплеск міжбанківського курсу гривні на початку попереднього місяця, коли вона втратила 0,6% за один день 4 вересня, опустившись до 8,19 грн/дол. і спричинивши аналогічне підвищення курсу на готівковому ринку", - сказала Белан.

При цьому значна частина купленої валюти, судячи з усього, повернулася в банківську систему як депозити і платежі за валютними кредитами. Минулого місяця валютні депозити населення зросли на 0,6 млрд дол. (+2,9%), до 21,4 млрд дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram