ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфіну дозволили перевищувати дозволений рівень держборгу

Державі не потрібно буде щоразу переписувати бюджет.

Мінфіну дозволили перевищувати дозволений рівень держборгу
Фото: rian.ru

Верховна Рада дозволила Міністерству фінансів протягом року перевищувати граничний рівень держборгу, який установлюють у бюджеті.

Якщо раніше ліміт запозичень не можна було порушувати взагалі, то тепер він буде чинним лише наприкінці року, пише Forbes.ua.

Це дозволить у разі виняткової потреби отримувати фінансування, не переписуючи закон про держбюджет.

Головне науково-експертне управління Ради називає нову норму стандартною практикою і вважає, що закон дозволить Мінфіну активніше працювати з держборгом.

Водночас експерти вважають за необхідне встановити якусь межу, до якої можна буде перевищувати держборг. "Якщо Мінфін вирішить перевищити граничну стелю держборгу, до прикладу, удвічі, то є ризик, що до кінця бюджетного періоду він не зможе повернути його розмір до норми", - пояснює екс-голова НБУ Олександр Савченко. На його думку, оптимальний ліміт - не більш ніж 25%.

Нагадаємо, в бюджеті на 2012 рік гранична сума держборгу встановлена на рівні 416,3 млрд грн. Водночас у Мінфіні очікують, що він не перевищить 404,1 млрд грн. Державний і гарантований державою борг України зараз становить близько 492 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram