ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні збільшать повноваження податкової міліції

У Кабміні й АП розробляють кілька варіантів реформи податкової служби.

В Україні збільшать повноваження податкової міліції
Фото: pravda.lutsk.ua

У парламенті розробляють зміни до Кримінально-процесуального кодексу (набуде чинності з 19 листопада), які передбачають посилення повноважень податкової служби в розслідуванні економічних злочинів.

Про це пише газета Экономические известия з посиланням на джерела в МВС.

"В УБЕЗ у зв'язку із цим не тільки активно циркулюють чутки про скорочення співробітників, а й навіть уживаються певні організаційні заходи", - зазначив можновладний співрозмовник видання.

Сьогодні з економічними злочинами борються спеціалізовані підрозділи МВС, податкова міліція, СБУ і прокуратура. В уряді та президентській адміністрації паралельно розробляють декілька варіантів реформи системи, зокрема через її централізацію.

Виконавчий директор CASE Ukraine Дмитро Боярчук констатує, що з економічною злочинністю "повинно боротися одне цивільне відомство, а не кілька силових": "Економічні злочини за суттю своєю є цивільними, а тому не зовсім логічно, щоб з ними боролися силові структури".

На думку ж екс-в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, якщо єдиний орган - фінансова поліція - створювати при Мінфіні (а такий варіант вважають найімовірнішим), то доцільно це буде робити на базі податкової міліції (яка принаймні номінально перебуває у структурі Міністерства фінансів).

"Якщо створювати все з нуля, це дуже довгий шлях. Буде втрачено щонайменше півроку-рік. Якщо ж це робити на базі податкової міліції, організаційний період може минути і за кілька місяців", - зазначає колишній керівник Мінфіну.

Своєю чергою, партнер юридичної компанії КПД Консалтинг Кирило Казак звертає увагу, що відповідні натяки вже з'являються в законодавстві, йдеться, перш за все, про недавнє розширення завдань податкової міліції за рахунок запобігання злочинам у бюджетній сфері, яке передбачено в законі №5083-17 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо державної податкової служби у зв'язку з проведення адміністративної реформи в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram