ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ готовий рятувати українську економіку

Гроші Україні нададуть лише в двох випадках - за умови виконанні зобов'язань та у критичній ситуації в економіці.

МВФ готовий рятувати українську економіку
Фото: EPA/UPG

МВФ надасть Україні фінансову допомогу в разі критичної ситуації в економіці.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина" з посиланням на джерела, близькі до переговорів з МВФ.

Варто зазначити, що Україна почала переговори з МВФ щодо продовження на рік програми співпраці. Вчора українська делегація вилетіла в Японію для обговорення цього питання з керівництвом фонду. У складі делегації - голова НБУ Сергій Арбузов, міністр фінансів Юрій Колобов та голова Мінекономрозвитку Петро Порошенко.

"Фонд дав зрозуміти, що виділення коштів можливе за двох сценаріїв: або Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання, або ситуація в українській економіці буде настільки критичною, що потребуватиме негайної фінансової допомоги", - розповіло виданню джерело, близьке до переговорів.

На нинішньому етапі, за даними видання, завданням української місії є не створення нової програми співпраці, а продовження терміну діючої. "Хоч ми і не отримуємо кредити, для нас важливо зберегти діалог - від цього безпосередньо залежить прибутковість українських позик. Тому нам треба домовитися про продовження чинної програми stand-by, тим більше, що формальна причина для цього існує - ми не вичерпали обсяг кредиту за цією програмою", - відзначає співрозмовник видання. Таку угоду Україні підписати більш реалістично, оскільки при запуску нової програми МВФ вимагає від країни-позичальника виконання попередніх умов.

Нагадаємо, дворічна програма stand-by була запущена в жовтні 2010 року, її дія завершується вже цього місяця. За два роки Україна отримала лише два транші на загальну суму $3,4 млрд, після чого підтримка була заморожена з причини невиконання Києвом однієї з ключових умов - підвищення ціни газу для населення до рівня собівартості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram