ГоловнаЕкономікаДержава

Половина "тіньових" українських грошей осідає за кордоном, - оцінка

Експерт розповів про способи відмивання грошей.

Половина "тіньових" українських грошей осідає за кордоном, - оцінка

Спеціаліст із виведення капіталів за кордон, власник фірми Honest&Brigh Ярослав Ломакін вважає, що половина українських коштів, які перебувають "у тіні", осідають у зарубіжних банках.

"Якщо в Україні приблизно 60% ВВП знаходиться в тіні, то, напевно, половина цих грошей в підсумку потрапляє на рахунки в іноземні банки. Ще приблизно половина цієї суми постійно реінвестується в Україну. Особливо під час виборів", - заявив він в інтерв'ю Forbes.ua.

Він зазначив, що дуже великі депозити у вітчизняних банках зберігають тільки люди, "які мають потрібні зв'язки", або ті, з ким не захотіли зв'язуватися за кордоном.

При цьому якщо людина хоче відкрити рахунок у закордонному банку, не маючи можливості задекларувати джерело походження коштів, гроші спочатку легалізують. "Наприклад, людина відкриває розрахунковий рахунок за кордоном для заздалегідь створеної компанії. Потім приносить валізу з грошима в певне місце в Україні, і вони в безготівковій формі (з відрахуванням доволі великий комісії) з'являються на розрахунковому рахунку тієї компанії. Наприклад, як оплата за послуги або товари. Потім ці гроші, скажімо, вносять у статутний фонд іншої офшорної компанії, а звідти їх уже можна розмістити на рахунку у швейцарському або австрійському банку", - пояснив він.

За його словами, що більше грошей виводиться, то глобальнішу легенду потрібно створювати. "Якщо йдеться про кілька мільйонів, то це оформляють як внесок у статутний фонд від офшорної фірми, яка років п'ять на ринку пропрацювала. Якщо ж вам треба $30-40 млн або $100 млн розмістити, то треба вигадувати якусь SPV-компанію (компанія, створена для реалізації певного проекту). Вона емітує акції або облігації, і тоді кілька фірм через купівлю цих паперів заводять гроші", - зазначив він.

"Якщо все потрібно зробити взагалі ідеально, то купуються старі компанії із 10-30-річною історією на ринку. Вони можуть накопичувати гроші однієї конкретної особи через торгівлю цінними паперами, продаж якихось опціонів і т.ін. Через рік-два така компанія накопичить задекларований дохід від торгівлі цінними паперами. Потім ця фірма може розміщувати зібрані гроші в якомусь банку чи інвестпроект і, отримавши гроші назад, буде мати абсолютно легальні кошти", - розповів експерт.

Нагадаємо, за оцінками неурядової організації Tax Justice Network, за роки незалежності з України в офшори вивели $167 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram