ГоловнаЕкономікаДержава

Потрібно робити акцент на підвищенні акцизу для дешевих цигарок, - Терьохін

Нардеп пропонує підвищити тютюновий акциз до середньоєвропейських пропорцій.

Потрібно робити акцент на підвищенні акцизу для дешевих цигарок, - Терьохін
Фото: Макс Левин

Дешеві цигарки в Україні сьогодні обкладають набагато меншим податковим навантаженням - вважає перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податків та митної політики Сергій Терьохін.

"В Україні більше котируються дешеві та низькоякісні цигарки. У дешевих цигарок, надто цигарок без фільтру, податкове навантаження зараз набагато нижче. Оскільки є спеціальні пропорції між специфічною і адвалорною (процентною) частиною акцизу на тютюнові вироби", - вважає Сергій Терьохін.

"Тому мені здається, якщо вже боротися з тютюнопалінням шляхом підняття податків, то треба передусім боротися з низькоякісними цигарками, де багато смол, де багато нікотину, де вища призвичаєність. А отже, вища й небезпека таких захворювань, як рак, туберкульоз", - упевнений народний депутат.

За словами Сергія Терьохіна, співвідношення між фіксованою і процентною складовою тютюнового акцизу необхідно довести до середньоєвропейської пропорції. "Тренд політики Євросоюзу у цій сфері - це збільшення оподаткування цигарок без фільтру або з високим вмістом смол, це збільшення фіксованої частини акцизу", - пояснив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податків та митної політики Сергій Терьохін.

Тенденція до реструктуризації акцизного податку, а саме - підвищення фіксованої ставки і зниження адвалорної (процентної), зберігається у 20 країнах Євросоюзу вже протягом двох років. Зокрема, Німеччина планує знизити процентну складову акцизу до 12%, Нідерланди - до 13%, а Швеція вже знизила її до 1%. При цьому фіксована частина акцизу в цих країнах зростає.

2 жовтня 2012 року Верховна Рада України зареєструвала урядовий законопроект №11285 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів", який пропонує встановити єдину відсоткову ставку акцизу для цигарок із фільтром і без фільтру на рівні 12%. При цьому фіксована частина акцизу повинна збільшитися в півтора разу - до 162,6 грн за 1000 цигарок із фільтром і до 72,7 грн за 1000 сигарет без фільтру. Законопроект також передбачає трирічний план подальшого збільшення акцизу на цигарки, а також суттєво підвищує акциз на жувальний, курильний тютюн й іншу тютюнову продукцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram