ГоловнаЕкономікаФінанси

У валютні резерви хочуть включити сингапурські долари

НБУ дивиться в бік валют стійких країн.

У валютні резерви хочуть включити сингапурські долари
Фото: profi-forex.org

Національний банк розглядає можливість включення у валютні резерви сингапурських і канадських доларів, а також норвезьких і шведських крон.

"НБУ постійно здійснює моніторинг кон'юнктури світових фінансових ринків і розглядає перспективні валюти для поповнення золотовалютних резервів. Станом на сьогодні найцікавішими валютами для поповнення резервів є валюти країн, які найменше постраждали від світової фінансової кризи. Серед них - Канада, Норвегія, Швеція, Сингапур та інші", - повідомили в Національному банку "Комментарии".

Зараз основними валютами, які формують міжнародні резерви країни, є долар США, євро, британський фунт стерлінгів, швейцарський франк, австралійський долар, спеціальні права запозичення МВФ, японська єна та монетарне золото.

Золотовалютні резерви України скорочуються. Станом на початок жовтня становлять $29,255 млрд. Із цієї суми $1,86 млрд припадає на золоті запаси (близько 34,8 тонни).

Нагадаємо, резерви України на кінець 2011 року становили більш ніж $31 млрд. За дев'ять місяців вони скоротилися на $2 млрд. У Національному банку вважають таке скорочення нормальним. За словами керівника групи радників голови НБУ Валерія Литвицького, таких резервів цілком досить для фінансування майбутнього імпорту.

Світові аналітики прогнозують подальше зменшення резервів України. На думку рейтингового агентства Standard&Poor's, ЗВР скоротяться до $28 млрд. На думку Міжнародного валютного фонду, обсяги золотовалютних резервів Нацбанку до кінця 2012 року впадуть до $24,4 млрд через необхідність утримувати курс гривні на нинішньому рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram