ГоловнаЕкономікаФінанси

Скорочення кількості податків призведе до зменшення видатків бюджету, - думка

Експерти вважають, що зміна податкового законодавства дозволить реструктуризувати контролюючу службу.

Скорочення кількості податків призведе до зменшення видатків бюджету, - думка
Фото: segodnya.ua

Зменшення кількості податків і зборів, а також поліпшення їх адміністрування суттєво знизить витрати держави на утримання податкової служби та витрати підприємців на здійснення різних бюрократичних процедур. Таку думку під час Міжнародної конференції "Податкова реформа - найважливіший ресурс економічного зростання і підвищення зайнятості", що пройшла в Києві, висловила голова робочої групи з підготовки змін до Податкового кодексу Світлана Воробей.

На думку експерта, частину з 70 тисяч співробітників податкових органів унаслідок поліпшення адміністрування податків можна буде скоротити. "Наші ініціативи щодо зміни податкового законодавства роблять перший крок до реструктуризації всієї контролюючої служби", - говорить С. Воробей.

Як зазначає партнер PwC у країнах Східної Європи В'ячеслав Власов, податкова реформа повинна бути націлена на підтримку цивілізованого діалогу між податковим інспектором і бізнесом. "Цей діалог має бути не про те, чи правильно оформлено балансовий звіт після відрядження, а про те, наскільки ринковими є ціноутворення в тій чи іншій групі компаній, і, відповідно, наскільки коректно сплачують податки", - говорить В. Власов.

За його словами, механізми тотального контролю, які пропонують в окремих законодавчих ініціативах, є неприйнятними як для бізнесу, так і для держави. І такі практики потрібно викорінювати. "Тотальний контроль є витратним як для підприємства, так і для уряду. Ми вважаємо за доцільне звузити сферу контролю до взаємозалежних осіб. Решта повинні працювати з мінімальним втручанням із боку ревізорів. Міжнародні інвестори звикли до таких правил, і вони охочіше приходитимуть в Україну після їх впровадження", - зазначає експерт.

За словами партнера юридичної компанії Astapov Lawyers Тетяни Кузьменко, зниження податкових ставок, зокрема, ставки податку на додану вартість до 17% і ставки податку на прибуток до 16% 2014 року полегшать роботу для бізнесу. Однак, на її думку, уряду потрібно звертати увагу й на те, які негативні наслідки можуть викликати ті чи інші ініціативи. "Потрібно, щоб податкові реформи й ініціативи мали стимулюючі функції, а не функцію тиску, вичавлювання і проти фіскальної дії в діяльності бізнесу", - говорить юрист.

Нагадаємо, раніше під час конференції віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що уряд продовжить податкову реформу, яка в комплексі з іншими заходами стане потужним стимулом для зміцнення української економіки в умовах нестабільності на світових фінансових ринках. Зокрема, за його словами, в рамках продовження податкової реформи пропонують скоротити кількість податків із 23 до 9, кількість податкових звітних форм - із 115 до 22, податкові платежі - з 184 за рік до 48, спростити форми податкових декларацій. Окрім того, розглядають можливість зменшення єдиного соціального внеску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram