ГоловнаЕкономікаБізнес

МінАПК обіцяє аграріям дешеві кредити

Зараз їхня вартість коливається в межах 20-25%.

МінАПК обіцяє аграріям дешеві кредити
Фото: sannews.com.ua

Створення Земельного банку дозволить знизити вартість кредитів для аграріїв із 20-25% до 10%.

"Ми плануємо створити Земельний банк для того, щоб сільгоспвиробники мали сприятливі умови для роботи. Зараз кредитні ставки, під які кредитують аграріїв в інших країнах, становлять 4-7% річних, а кредитні ставки, які пропонують комерційні банки для українських аграріїв, коливаються в межах 20-25%, тобто чверть частини від тіла кредиту", - заявив директор департаменту фінансово-кредитної політики МінАПК Баграт Ахіджанов.

За його словами, державна програма зі здешевлення кредитних ставок працює вже понад 10 років, але не вирішує питання комплексно через відсутність необхідних коштів у держбюджеті.

"Левова частка державних коштів іде на погашення тих високих кредитних ставок, які щороку зростають. З одного боку, є об'єктивні обставини, які формують ці кредитні ставки, але держава не впливає на це. Тож ми вирішили підтримати ідеологію створення Земельного банку, який дозволив би аграріям отримувати кредити під ставки не більш ніж 10% річних", - наголосив він.

За інформацією Національного банку України, обсяги агрокредитування в Україні за підсумками 8 місяців становили 37 млрд грн.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності". Завдяки закону з'явиться Державний земельний банк, який повинен надавати кредити виключно селянським, фермерським, сільськогосподарським підприємствам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram