ГоловнаЕкономікаДержава

Голова ФДМ не вірить у продаж "Нафтогазу"

Таких структур не приватизують у звичайному розумінні.

Голова ФДМ не вірить у продаж "Нафтогазу"
Фото: noviny.su

Приватизації НАК "Нафтогаз України" не буде. У цьому впевнений голова Фонду держмайна Олександр Рябченко.

"Я просто впевнений, що приватизації "Нафтогазу" не буде", - заявив чиновник журналістам. За його словами, в останньому списку підприємств, запланованих до приватизації, - близько 270 найменувань, але серед них немає ні "Нафтогазу", ні його "доньки" - "Чорноморнафтогазу".

При цьому в уряді навіть не обговорювали можливості продажу "Нафтогазу". "Розмов про приватизацію "Нафтогазу" не було. Таких структур, як "Нафтогаз", узагалі не приватизують у звичайному розумінні, вони перетворюються на акціонерні товариства, і можна говорити про розміщення якихось пакетів акцій на біржі, маленьких", - зазначив Рябченко.

Він також відкинув можливість внесення пакета акцій "Нафтогазу" в консорціум з управління газотранспортною системою, який Україна планує створити з Росією та Євросоюзом.

Продаж хоч однієї акції "Нафтогазу" означає продаж української ГТС. Продаж пакета акцій, хай і невеликого, означає продаж українських підземних газових сховищ

— Олександр Гудима, депутат Верховної Ради

Зазначимо, що Кабмін схвалив законопроект про виключення з переліку підприємств, заборонених для приватизації, більш ніж тисячі компаній, серед яких опинився і НАК.

Нагадаємо, на початку року Президент України Віктор Янукович підписав програму приватизації на 2012-2014 роки, протягом яких держава активно позбуватиметься непотрібних, збиткових і малорентабельних підприємств.

Протягом дії програми до державного бюджету України від продажу та управління державним майном повинно надійти 40-60 млрд грн ($5-7,5 млрд). На цей рік приватизаційне завдання встановлено на рівні 10 млрд грн. Поки що ФДМ розпродав держмайна менш ніж на 6 млрд грн.

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram