ГоловнаЕкономікаБізнес

Литва подала до суду на "Газпром"

Від російської газової компанії вимагають 1,5 млрд євро.

Литва подала до суду на "Газпром"
Фото: EPA/UPG

Литва звернулася у Стокгольмський арбітраж з проханням стягнути з "Газпрому" близько 1,45 млрд євро.

Таку суму, на думку країни, вона переплатила за поставлений газ, повідомляє РБК з посиланням на міністерство енергетики Литви.

Згідно з умовами проведеної 2004 року приватизації литовської газотранспортної компанії Lietuvos Dujos, "Газпром" зобов'язався постачати в Литву газ "за справедливими цінами", які розраховують за формулою, прописаною в угоді, укладеній між Lietuvos Dujos і "Газпромом". Однак із 2004 року ціни на газ помітно зросли. Як зазначають у міненерго республіки, сталося це супроти укладених угод.

"Призначувані "Газпромом" члени ради директорів Lietuvos Dujos, голосуючи за внесення поправок до угоди про постачання газу, більше дбали про вигоду "Газпрому", ніж самої Lietuvos Dujos", - наголошено в повідомленні відомства.

Lietuvos Dujos - компанія, яка закуповує і продає газ на території Литви. Основна частина акцій компанії розподілена між E.ON Ruhrgas (38,9%), ВАТ "Газпром" (37,1%) та литовським фондом держмайна (17,7%). Торік уряд Литви зажадав поділу активів компанії за трьома видами бізнесу: транспорт газу, газорозподіл і продаж газу. Такої реорганізації вимагають від Литви норми Третього енергопакету ЄС.

Безпосередньо за Lietuvos Dujos залишиться лише продаж газу, а її магістральні газопроводи і газорозподільні мережі будуть передані новим компаніям.

Проти поділу компанії неодноразово виступав "Газпром", який навіть подав до Стокгольмського арбітражу з цього приводу. Однак суд відхилив вимоги "Газпрому" відшкодувати збитки від розподілу Lietuvos Dujos.

2011 року Литва купила понад 3 млрд кубометрів російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram