ГоловнаЕкономікаБізнес

Монопольні переваги "Укртелекому" втрачені ще на початку двотисячних, - експерт

Україна стала першою в світі країною, де ліцензії на послуги в мережі третього покоління на базі стандарту UMTS були видані держкомпанії.

Монопольні переваги "Укртелекому" втрачені ще на початку двотисячних, - експерт

Новий власник "Укртелекому" - група СКМ - найближчим часом не отримає жодних переваг на ринку телекомунікацій, здатних підірвати становище інших гравців.

Про це заявив "ГЛАВРЕДу" експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська Академія" Петро Бурковський.

"Якби "Укртелеком" продали на початку 2000-их, компанія стала б безсумнівним лідером ринку. Однак тоді держава не визначилася, кому і на яких умовах продавати найбільшу телекомунікаційну компанію. А стратегічні інвестори були не зацікавлені в міноритарному пакеті. Тому час для розвитку "Укртелекому" було упущено. Наприклад, спроба вийти на ринок мобільного зв'язку для підвищення вартості компанії була зроблена надто пізно і не була доведена до кінця через бюрократизацію всього процесу", - зазначив він.

Водночас, за словами Петра Бурковського, Україна стала першою в світі країною, де ліцензії на послуги в мережі третього покоління на базі стандарту UMTS були видані держкомпанії. Але навіть незважаючи на придбання новітнього телекомунікаційного обладнання для роботи в 3G, створення мережі базових станцій йшло дуже повільно, говорить він.

"2006 року "Укртелеком" планував, що до 2010 р. його частка на ринку мобільного зв'язку зросте до 5%. Сьогодні частка дочірньої компанії "ТриМоб", незважаючи на зусилля інвестора (австрійська компанія EPIC), - трохи більше за 1% ринку, а прибуток від послуг мобільного зв'язку становить усього 5% валового доходу "Укртелекому". Також доходи від фіксованого проводового зв'язку щороку падають, що відображає загальносвітову тенденцію", - підсумував експерт.

Як повідомила наприкінці минулого тижня газета "КоммерсантЪ-Украина", група System Capital Management Group (SCM) Ріната Ахметова знаходиться на завершальній стадії переговорів з придбання міноритарного пакету акцій і отриманню операційного контролю над компанією "Укртелеком". Найбільший вітчизняний оператор фіксованого зв'язку і єдиний власник ліцензії UMTS 3G в країні було приватизовано наприкінці 2010 р. за 10,5 млрд. грн. (1,3 млрд. дол). Крім того, умови угоди нібито передбачають скасування раніше оголошеного продажу "Укртелекомом" мобільного підрозділу "ТриМоб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram