ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров доручив підготувати шахти до приватизації

17 підприємств перетворять на акціонерні товариства.

Азаров доручив підготувати шахти до приватизації
Фото: belregnews.ru

17 українських вугледобувних державних підприємств повинні бути корпоратизовані (перетворені в акціонерні товариства) до 2015 року. Це один із кроків на шляху до продажу шахт.

Як повідомляють у розпорядженні уряду №728, корпоратизації підлягають держпідприємства "Волиньвугілля" (Волинська область), "Артемвугілля", "Орджонікідзевугілля", "Сніжнеантрацит", "Макіїввугілля", "Донецька вугільна енергетична компанія", "Красноармійськвугілля", "Дзержинськвугілля", вугільна компанія "Краснолиманська", шахтоуправління "Південнодонбаське № 1", "Торезантрацит", "Шахтарськантрацит", "Селидіввугілля" (всі - Донецька область), "Донбасантрацит", "Луганськвугілля", "Первомайськвугілля" (всі - Луганська область), а також "Львіввугілля".

Нагадаємо, 80% державних шахт України збиткові через високий знос основних фондів, несприятливі умови залягання вугілля та його низької якості. Через це дотування вугільної галузі становить 10-13 млрд грн на рік.

6 травня набув чинності закон про особливості приватизації вугледобувних підприємств, який передбачає новий для України спосіб приватизації інвестиційно непривабливих, збиткових об'єктів - інвестиційний конкурс. Його сенс в тому, що підприємство може бути продане за мінімальну суму в 1 грн, а змагання між покупцями буде йти за те, хто більше вкладе в розвиток підприємства. Хто гарантує більшу суму інвестицій, тому і буде продано підприємство.

Активна приватизація шахт почнеться наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram