ГоловнаЕкономікаФінанси

Підконтрольні Москві фінансисти обманом намагаються зірвати створення Розрахункового центру

Експерт вважає, що голова Української біржі намагається обдурити Януковича.

Підконтрольні Москві фінансисти обманом намагаються зірвати створення Розрахункового центру
Фото: Макс Левин

Написаний головою Української біржі Ігорем Мазепою відкритий лист, адресований Віктору Януковичу з проханням повернути у Верховну Раду закон "Про депозитарну систему України", є спробою дезінформації Президента, впевнені експерти.

В опублікованому на сайті біржі і в низці українських ЗМІ на правах реклами листі стверджується, що ухвалений Радою влітку цього року і підписаний 22 вересня закон негативно позначиться на розвитку фінансового ринку країни. У зв'язку з цим Мазепа попросив Президента повернути закон на розгляд парламенту і внести в нього суттєві зміни.

Особливо невдоволений Мазепа тим, що держава має намір встановити жорсткий контроль за порядком розрахунків між учасниками фінансового ринку, створивши підконтрольний Національному банку України Розрахунковий центр, який фактично буде мати монополію на проведення таких операцій. Водночас у додатку до листа керівник Української біржі, контроль у якій належить російській біржі ММВБ-РТС і російським держбанкам, посилається на міжнародний досвід.

Однак наведені Мазепою доводи щонайменше некоректні, зазначає керівник департаменту Інституту фінансово-економічних досліджень Вадим Степанов. "Найсмішніше, що як приклад наводиться Росія. У листі зазначено, що функції клірингу в межах фондових і валютних операцій здійснює Національний кліринговий центр, який на 100% належить ММВБ-РТС, а виплачує дивіденди і оплачує цінні папери Національний розрахунковий депозитарій, тимчасом як НБУ пропонує об'єднати ці функції в Розрахунковому центрі. Але при цьому Мазепа забув вказати, що Національний розрахунковий депозитарій теж належить ММВБ-РТС", - говорить він. Згідно зі звітом Національного розрахункового депозитарію за 2011 р., розміщеному на його сайті, 99,997% його акцій дійсно належать ММВБ-РТС, яка, своєю чергою, через ЦБ і держбанки підконтрольна державі.

"Виходить, що голова Української біржі свідомо вводить в оману Президента Януковича. І це не єдина нестиковка в листі", - зазначив Степанов. Якщо врахувати, що сама Українська біржа контролюється структурою, що знаходиться під повним впливом російської влади, то йдеться про спробу Росії встановити свої порядки у фінансовій системі незалежної України, зазначає директор Інституту фінансової експертизи Ганна Дяченко.

Також, перекручуючи факти, російські чиновники і фінансисти, по суті, намагаються перешкодити Україні піти тим самим шляхом, яким пішла і сама Росія, говорить Дяченко. "Незрозуміло, чому в своїй країні росіяни пішли на об'єднання всієї біржової інфраструктури під контролем держави, пояснюючи це підвищенням привабливості фінансового ринку, а в Україні вони, навпаки, хочуть домогтися протилежного - і запевняють, що це також дозволить підвищити ефективність фондового ринку", - дивується експерт.

Виступати проти змін почали саме росіяни, саме Українська біржа та низка дочірніх структур російських інвестбанків ще влітку виступали проти ухвалення цього закону, нагадує Степанов. "Тепер ті самі люди, навіть після ухвалення закону, намагаються переконати Президента провернути фарш назад, не соромлячись навіть прямої брехні", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram