ГоловнаЕкономікаДержава

Стало відомо, на які товари Україна має намір змінити мита за допомогою СОТ

Країна хоче створити умови для відкриття нових виробництв.

Стало відомо, на які товари Україна має намір змінити мита за допомогою СОТ
Фото: Макс Левин

Заявка України на перегляд умов членства у Світовій організації торгівлі містить перелік з 371 товару, митні ставки на які Київ хоче змінити.

Він міститься на 15 з 86 сторінок заявки, пише "Коммерсант-Украина".

Україна пропонує переглянути мита на м'ясо і м'ясопродукти (включаючи ковбаси, сосиски і м'ясні консерви), квіти, овочі та фрукти. Однак далеко не за всіма цими позиціями в країні є значне виробництво. Поряд зі ставками на цибулю, часник, помідори, огірки, бобові, яблука, вишні і сливи передбачається зміна митних ставок на ввезення мандаринів, винограду, персиків і нектаринів.

ЄС стурбований нещодавнім повідомленням України про її намір провести нові переговори про значну частину своїх зобов\'язань у рамках СОТ

— Джон Кленсі, прес-секретар комісара ЄС з питань торгівли

Київ має намір домогтися перегляду митних ставок на техніку для промислового виробництва їжі, а також на побутову техніку: холодильники і пральні машини. Крім того, пропонується змінити експортні ставки на сільськогосподарську та ветеринарну техніку, а також ставки на легкові автомобілі (включаючи мікроавтобуси) та вантажну техніку. У хімічній промисловості є намір переглянути ставки на карбонати.

Таким чином, в поданій заявці пропонується не тільки захистити вже наявні в країні виробництва, але і створити можливості для відкриття нових потужностей.

Нагадаємо, пропозицію України переглянути максимальні ставки митних зборів викликала негативну реакцію серед країн СОТ. За словами керівника інформаційного департаменту СОТ Кіта Роквелла, такий крок України може обмежити значну частину торгівлі - йдеться про список товарів на суму в $4,6 млрд. У СОТ також повідомили, що в минулому понад 30 країн ініціювали перегляд митних тарифів, але жодна держава не висувала для перегляду настільки великий список.

У Кабміні пояснили намір України підняти ставки мит тим, що вітчизняний ринок занадто відкритий для імпортерів. Це підтверджується статистикою: Україна за січень-липень імпортувала товарів на $48 млрд, що майже на $9 млрд перевищує обсяг експорту. За обсягом імпорту Україна вже кілька років тримається в тридцятці світових лідерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram