ГоловнаЕкономікаДержава

Українців лякають відповідальністю за зарплати в конвертах

Податкова має намір побороти тіньові доходи загальним декларуванням.

Українців лякають відповідальністю за зарплати в конвертах
Фото: donbass.ua

Державна податкова служба вважає, що українцям рано чи пізно доведеться відповідати за отримання зарплат в конвертах.

Про це заявив глава відомства Олександр Клименко в інтерв'ю "Коммерсанту-Украина".

"Тримати доходи в тіні стає дедалі менш доцільно. Відповідальність за це рано чи пізно настає", - пригрозив він.

На думку керівника ДПС, стимулом для виведення зарплат з тіні має стати проект загального декларування доходів і зниження податків на фонд оплати праці.

"Сьогодні всі розуміють, що є проблема зарплат у конвертах і високих податків на фонд оплати праці. Тож нам, щоб вирішити проблему, необхідно спонукати бізнес виплачувати "білу" зарплату - це збільшить надходження до Пенсійного фонду. Ми розробляємо проект загального декларування доходів - це стане стимулом виводити зарплати з тіні. А знижуючи ставки податків, ми даємо громадянам стимул їх платити", - розповів він.

Нам треба легалізувати зарплату. Яким шляхом ми це зможемо зробити? Шлях тільки один - треба зробити так, щоб підприємцю було вигідно платити зарплату по-білому

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Проте він зазначив, що такі плани наразі не прив'язані до певних термінів. "Не буде так, що в одну мить всі прокинулися - і їх змусили декларувати доходи. Перш за все повинен бути процес офіційної легалізації, коли ми всім дамо можливість показати капітали, тобто подати нульову декларацію. Потрібно уникнути соціального вибуху, але водночас домогтися соціальної справедливості", - підкреслив Клименко.

Нагадаємо, за оцінками віце-прем'єра Сергія Тігіпка, обсяг зарплат, які виплачуються в Україні неофіційно, становить 145 млрд грн на рік. Це майже чверть від загального зарплатного фонду в Україні.

Згідно з опитуванням порталу hh.ua, більше ніж половина українців отримували нелегальну зарплату майже завжди. Переважно йдеться про "сірі" виплати, коли частину суми платять легально, а частину - "в конверті". Водночас кожен третій вважає, що інакше працювати неможливо.

Найчастіше виключно неофіційно оплачується праця фахівців з продажу, журналістів, в торгівлі товарами повсякденного попиту (FMCG) та сфері послуг. Офіційну зарплату роботодавці віддають перевагу платити медикам, банківським працівникам, викладачам і менеджерам з персоналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram