ГоловнаЕкономікаБізнес

Штрафи за самочинне будівництво зростуть у 30 разів

З 2013 року закінчується житлова амністія.

Штрафи за самочинне будівництво зростуть у 30 разів
Фото: Макс Левин

Штрафи за самочинне будівництво приватного житла зростуть у 30 разів.

Про це в ефірі телеканалу Tonis повідомив начальник управління дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександр Сергієнко.

З 2013 року мінімальний штраф становитиме 5100 грн, тимчасом як сьогодні він не перевищує 170 грн. До таких об'єктів відносяться індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, присадибні будівлі та прибудови до них.

Сергієнко повідомив, що з набуттям чинності спрощеної процедури введення приватних будинків в експлуатацію, темпи оформлення дозвільних документів в Україні значно збільшилися і становлять сьогодні 20 тис. будинків на рік. Процедура оформлення сьогодні носить декларативний характер і потребує не більше ніж один місяць. "Власникові будинку потрібно лише заповнити декларацію про готовність об'єкта, бланк якої можна знайти навіть в Інтернеті, і подати її в нашу інспекцію. Заповнюється цей документ на основі технічного звіту працівника БТІ", - уточнив чиновник.

Він також звернув увагу, що декларація потрібна тільки для об'єктів, побудованих після 1992 року. Для будинків, збудованих раніше, буде достатньо технічного звіту бюро технічної інвентаризації.

Також Сергієнко висловив припущення про можливе продовження терміну амністії, якщо темпи дозвільної документації громадянами не будуть знижуватися. "Якщо темпи подачі документів до інспекції залишаться на тому самому рівні, у нас розроблені пропозиції щодо продовження терміну амністії", - сказав він.

Зазначимо, що за перші шість місяців поточного року в Україні було введено в експлуатацію 4240,6 тис. кв. метрів житла, з них у сільській місцевості - 1275 тис. кв. метрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram