ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртелеком" перестав бути монополістом на ринку зв'язку, - експерт

Компанія - єдиний оператор, який має ліцензію на 3G-зв'язок.

"Укртелеком" перестав бути монополістом на ринку зв'язку, - експерт

ВАТ "Укртелеком" уже не можна вважати монополістом на ринку телекомунікацій України - вважає експерт Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, доктор держуправління Валерій Воротін.

"Незважаючи на природні переваги компанії, "Укртелеком" протягом останніх років стабільно знижує свою частку на ринку. Багато в чому це пов'язано з поступовим заміщенням фіксованого зв'язку мобільним. Причому ця тенденція вже існує як в секторі голосового зв'язку, так і в секторі передачі даних (доступу в Інтернет)", - пояснює Валерій Воротін.

Нагадаємо, сьогодні газета "Комерсант" повідомила про продаж "Укртелекому" і дочірніх компаній попереднім власником ESU. Новим власником, за інформацією "Ъ", стане Група СКМ.

За словами експерта, "Укртелеком" за обсягом виторгу зараз посідає лише третє місце на ринку зв'язку (фіксованого та мобільного) - з великим відривом від компаній "Київстар" та МТС.

Проте, за словами В. Воротіна, в "Укртелекому" є унікальна перевага на ринку мобільного зв'язку - він єдиний оператор, який має ліцензію на 3G-зв'язок. "І завдяки цьому мобільний зв'язок, ймовірно, залишиться ключовим напрямом розвитку компанії і за нового власника. Очевидно, що можливий новий акціонер раніше придивлявся до активу, однак угоди про його вартість вдалося досягти тільки зараз", - прогнозує Валерій Воротін.

"Укртелеком" - це величезна компанія, у якої є і значні проблеми, та значний потенціал. І інвестору необхідно розуміти, що це не випадок "швидкого заробітку", короткострокового отримання прибутку від вкладених коштів. Водночас у разі грамотного довгострокового підходу до інвестування в активи компанії, "Укртелеком" може значно посилити свій вплив (який знижується в останні роки) на ринку зв'язку", - упевнений Воротін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram