ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова приймати з Європи 5 млрд кубометрів газу

Цей обсяг можна легко збільшити вчетверо.

Україна готова приймати з Європи 5 млрд кубометрів газу
Фото: finobzor.com.ua

Україна має технічну можливість приймати реверсні поставки газу з Євросоюзу в обсязі 5 млрд куб. м на рік.

Про це під час міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє" в Києві повідомив заступник головного інженера "Укртрансгазу" (оператор газотранспортної системи) Олег Михалевич.

"Ми провели вже заходи, які дозволяють здійснювати реверсний прийом близько 5 млрд кубометрів газу", - сказав він.

Михалевич також зазначив, що без суттєвих додаткових капіталовкладень обсяг щорічних реверсних поставок газу в Україну може бути збільшено до 20 млрд куб. м.

Нагадаємо, в травні Україна домовилася про можливість поставок газу з Німеччини. Мова про 10 млрд кубометрів на рік. Окрім того, існує ймовірність отримання газу й через споруджуваний у Польщі термінал регазифікації зрідженого газу.

Зниження енергетичної залежності від Росії спостерігатимемо вже з 2015 року

— Едуард Ставицький, міністр екології і природних ресурсів

Нині Україна купує винятково російський газ. Цьогоріч НАК "Нафтогаз" планує імпортувати 27,5 млрд кубометрів газу, а наступного - 24 млрд кубометрів. До того ж, із Росії газ імпортує компанія Ostchem Дмитра Фірташа, якому він потрібен для хімічних підприємств. Вартість російського палива нині становить $426 за тисячу кубометрів. У Європі газ можна купувати по $360-380.

Обсяги власного видобутку газу в Україні становлять близько 20 млрд кубометрів на рік. Однак, на думку влади, країна має потенціал, щоб потроїти цей показник і довести видобуток до 60 млрд кубів газу на рік. Для цього Україна нині активно проводить конкурси з укладання угод про розподіл продукції. Вже визначено переможців за трьома вуглеводневим площами: Скіфська площа на шельфі Чорного моря дісталася пулу компаній на чолі з ExxonMobil, Юзівська - Shell, Олеська - Chevron.

Іще чотири конкурси планують провести найближчим часом. Один - щодо глибоководного шельфу Чорного моря, один - щодо мілководної, ще два - щодо сухопутної частини України (Слобожанська площа, а також майданчик у Дніпропетровській або Полтавській областях).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram