ГоловнаЕкономікаБізнес

У Китаї назвали уповільнення економіки бажаним

Річне зростання ВВП може бути нижче за 8%.

У Китаї назвали уповільнення економіки бажаним

Уповільнення економічного зростання Китаю є бажаним результатом макроекономічної корекції, стверджує заступник керуючого Народного банку КНР Лю Шию.

Уряд Китаю неодноразово говорив, що хоче уповільнити зростання, щоб завершити структурні економічні реформи після трьох десятиліть стрімкого розвитку, пише Reuters.

Водночас інвестори побоюються, що заплановане уповільнення може бути зведене нанівець світовим економічним спадом.

За оцінками експертів, річне економічне зростання Китаю може знизитися до 7,4% в третьому кварталі, а потім прискоритися до 7,6% в останні три місяці року. Зростання ВВП у другому кварталі становило 7,6%. Уповільнення економіки КНР спостерігається вже шість кварталів поспіль.

Китай називають мотором світової економіки. Зараз Китай забезпечує близько 15% світового економічного виробництва, лише трохи відстаючи від США. "Якщо Китай починає кашляти, інший світ отримає запалення легенів", - образно описує вплив ситуації в КНР на світову економіку газета Die Welt.

На Китай 2011 року припало більше ніж 10% світового експорту - $1,9 трлн, водночас країна імпортувала товарів на $1,7 трлн.

З 1979 року ВВП Китаю зростає в середньому майже на 10%. Навіть у кризові 2008-2009 роки економіка КНР зросла більш ніж на 9%. Для порівняння, ВВП України 2009 року обвалився майже на 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram