ГоловнаЕкономікаБізнес

Названо ціну на газ для Білорусі на 2013 рік

Країна економить майже $3 млрд на низькій вартості палива.

Названо ціну на газ для Білорусі на 2013 рік

Ціна на природний газ для Білорусі становитиме $185 за 1 тис. куб. м.

"На вході по газу - $185", - заявив міністр фінансів країни Андрій Харковець. Водночас ціна для місцевих організацій Міненерго може становити $216. Про це пишуть "Вести" з посиланням на "Белта".

Раніше перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявив, що республіка 2012 року заощадить $2,6-2,7 млрд завдяки пільговій ціні на російський газ.

"Сьогодні, ви знаєте, ми отримуємо газ за ціною $165,6. І якщо врахувати, що ми цього року отримаємо майже 22,7 млрд кубометрів, таким чином, різниця виходить приблизно $2,6-2,7 млрд за рік", - зазначив Семашко.

Чому в нас газ найдорожчий у світі? Такий підхід несправедливий, і абсолютно незрозуміло, за що Україну наказують такою ціною

— Віктор Янукович, Президент України

Білорусь, як і Україна, імпортує російський газ. При цьому для України паливо коштує в рази дорожче. До жовтня російський газ коштуватиме $426 за тисячу кубометрів, потім подорожчає, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, до $432. За минулий рік Україна імпортувала газу на $12,4 млрд, за сім місяців поточного - на $7,9 млрд.

Білорусь є членом Митного союзу. І в Росії говорять, що ціна на газ для України може бути знижено, якщо вона також вступить у МС. "Якщо Україна хоче особливих відносин із Росією, то їй, можливо, варто вступити до Митного союзу", - заявив у середині вересня віце-прем'єр уряду Росії Аркадій Дворкович.

Утім у "Газпромі" стверджують, що вступ України до МС і ціна на газ не пов'язані. У компанії пояснювали також, що не дають цінової знижки Україні, бо не мають із нею великих спільних проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram