ГоловнаЕкономікаБізнес

Чай подорожчає на 15% через неврожай

Ціни непомітно зростають вже рік.

Чай подорожчає на 15% через неврожай
Фото: teafestival.ru

Чай в українських магазинах цього року подорожчає на 15% навіть в умовах стабільної гривні. У разі падіння національної валюти його ціна може зрости ще більше.

Про це пише Анастасія Абраменкова в Forbes.ua.

Оптова ціна чорного чаю в світі становить зараз $4 за кілограм. Через неврожай у всіх основних країнах-виробниках за останні два місяці зростання цін на чайну сировину на аукціонах становило близько 10%, водночас на ринку очікують продовження цієї тенденції. Подорожчав насамперед кенійський чай - на 20%, цейлонський - на 10%. У цих країнах підвела погода - Кенію охопила посуха, а Шрі-Ланку заливали мусонні дощі.

В Україні чай дорожчає вже рік. Але відбувається це практично непомітно для споживача - чайні компанії підвищують ціни поступово, щоб не обганяти конкурентів. Попит на чай такий, що компанія, яка різко підняла ціни, може бути взагалі викинута з ринку.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що нинішні ціни на чай є найвищими за останні два роки. Найвища позначка була зафіксована наприкінці 2009 року - $5,45 за кілограм. 2011 року його вартість у середньому становили всього $2,85 за кг.

Загальний обсяг виробленого чаю становить 4,1 млн тонн станом на 2010 рік. Також в ООН очікують, що до 2021 року виробництво чорного чаю зросте до 3,3 млн тонн, а зеленого - до 2,6 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram