ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна шукає ГМО в насінні через скандал у Європі

У Франції довели зв'язок ГМО з онкозахворюваннями.

Україна шукає ГМО в насінні через скандал у Європі
Фото: miss.by.ua

Міністерство аграрної політики та продовольства почало масштабну перевірку насіння на наявність генних модифікацій.

Таке рішення пов'язане з дослідженням французьких вчених, які довели зв'язок між ГМО-продуктами і онкологічними захворюваннями. Два роки вчені годували 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою, в результаті чого вони захворіли на рак. Про це пише "УКРІНФОРМ".

"У зв'язку з цим ми зараз проводимо масову перевірку і насіння, що імпортуються, і насіння, яке є (в Україні)", - заявив міністр Микола Присяжнюк.

"Нам знадобиться три місяці, щоб провести тотальний аналіз і ухвалити рішення", - розповів міністр про перспективи ГМО-інженерії в Україні.

Потрібно визнати, що продукти з ГМО в Україні є

— Олександр Вержиховський, експерт УКАБ

Нагадаємо, виробляли генетично модифіковані культури 2011 року 16,7 млн фермерів, що на 8% більше, ніж 2010 року. В цілому площі під ГМО-культурами в світі збільшилися до 160 млн га.

Всього минулого року їх вирощували 29 країн. На першому місці за площею посівів під ГМО-культурами перебувають США з 69 млн га, за ними йдуть Бразилія (30 млн га), Аргентина (23,7 млн га) та Індія (10,6 млн га). У Європі генетично модифіковані культури відіграють другорядну роль. В Іспанії площа їх посівів становить 0,1 млн. га. У Португалії, Чехії, Польщі, Словаччини, Румунії, Швеції та Німеччині - менше за 0,1 млн. га.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram