ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін залучив 780,3 млн від розміщення боргових паперів

На аукціоні не обійшлося без "дружнього" попиту.

Мінфін залучив 780,3 млн від розміщення боргових паперів
Фото: forexrost.ru

Учора, 25 вересня, Мінфін провів аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) і залучив у скарбницю 780,3 млн гривень. Про це йдеться на сайті відомства.

"Мінфін пропонував дві серії стандартних облігацій з датою погашення 02.08.2017 р. та 18.09.2019 р., а також останньої миті включив до списку розміщених паперів трирічні індексні облігації", - коментує перебіг торгів Сергій Фурса, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

За його словами, включення нових паперів не було випадковим.

"На індексні облігації Мінфін отримав три заявки на загальну суму 365 млн грн і задовольнив їх усі. Ставки відсікання були встановлені на рівні 9,3%, при цьому середньозважена прибутковість розміщення становила 9,29%, а мінімальний бід (пропозиція) було встановлено на рівні 9,28%. Отже, Мінфін, радше за все, побачив східці із заявок, що вказує на те, що всі вони могли з'явитися з одного офісу", - пояснив Фурса.

Мінфін також отримав ще чотири заявки і на стандартні облігації. Щодо п'ятирічних паперів були задоволені три заявки на загальну суму 210 млн грн, семирічних - одна на 200 млн грн. Прибутковість обох випусків становила 14,3%.

Аналітик інвесткомпанії ICU Тарас Котович повідомив у вчорашньому огляді, що, радше за все, запаси вільних ресурсів Мінфіну виснажилися напередодні нових платежів за ОВДП. Він також допускає, що "не обійшлося без" дружнього "попиту".

Нагадаємо, на аукціоні 18 вересня Мінфін залучив у бюджет 414,3 млн грн.

Облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) - це вид боргових цінних паперів, які випущено від імені держави (в Україні - Міністерством фінансів). Кошти від розміщення держоблігацій зараховують до держбюджету. Тобто такі папери випускають із метою фінансування державних потреб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram