ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС і США закликають Україну переглянути проект оновленої енергостратегії

Автори листа вважають, що документ підготовлено на нереалістичних економічних прогнозах і не узгоджено з іншими законодавчими актами.

ЄС і США закликають Україну переглянути проект оновленої енергостратегії
Фото: EPA/UPG

Європейський союз і США закликають Україну переглянути проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, тому що документ підготовлено на нереалістичних прогнозах розвитку національної економіки, не узгоджено з іншими законодавчими актами, а також він не враховує всіх міжнародних зобов'язань держави.

Копію спільного листа глави делегації Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, глави дипломатичної місії США в Україні Еріка Шульца і директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фана міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойкові оприлюднив журнал "Експерт".

Автори листа звертають увагу Міненерговугілля, що закладений у проект прогноз зростання ВВП (5% щорічно для базового сценарію та 6,4% - для оптимістичного), на якому базуються всі розрахунки збільшення виробництва і споживання енергії, не відповідає ані статистичним даним за минулі роки, ані середньостроковим прогнозами МВФ (3,5%), ані прогнозами Світового банку (4%).

Крім того, проект оновленої енергостратегії не узгоджується зі Стратегією державної екологічної політики України, яка вже має статут закону, а також з Державною цільовою програмою енергоефективності, розвитку відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 рр.., яка була затверджена урядом 2010 року.

Без кардинальної зміни векторів енергетичної політики Україна зациклиться на небезпечній і неефективній енергетичній системі

— Микола Пашкевич, голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження

Дипмісії ЄС і США наголошують, що оновлена Енергостратегія повинна передбачати виконання всіх міжнародних зобов'язань, взятих державою в рамках парафування Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом 2012 року, а також приєднання до європейського Енергетичного співтовариства 2011-го. Виконання таких зобов'язань повинно бути конкретизовано і деталізовано, а передбачене стратегією реформування електроенергетики і газової промисловості повністю узгоджуватися з міжнародними зобов'язаннями України.

Автори листа також закликали профільне міністерство приділити більше уваги енергоефективності та освоєнню відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Зокрема, стратегія повинна передбачати збільшення частки ВДЕ в енергобалансі до 12% до 2020 року (у проекті енергостратегії менше ніж 2% до 2030 року), тому що відповідна угода може бути ухвалена членами Енергетичного співтовариства найближчим часом.

ЄС і США вважають за необхідне провести додаткове обговорення того, як представлена Енергостратегія, що передбачає значне збільшення видобутку і використання вугілля, вплине на виконання Україною Копенгагенської кліматичної угоди, за якою країна зобов'язалася до 2020 року скоротити викиди парникових газів на 20% порівняно з 1990 роком.

Стратегія повинна включати прогноз еволюції викидів парникових газів енергетичного сектору і охоплювати ту роль, яку система торгівлі викидами може зіграти для зменшення цих викидів, зокрема в контексті приєднання до Схеми торгівлі викидами Європейського Союзу, наголошується в листі.

Крім того, дипмісії ЄС і США рекомендували профільному міністерству при перегляді проекту оновленої енергостратегії врахувати рекомендації Міжнародного енергетичного агентства, які міститися в спеціальному докладному огляді, підготовленому на прохання самої України.

Автори листа також звернули увагу Міненерговугілля на необхідність узгодження між собою різних розділів документа. Наявність таких неузгодженостей викликає питання про якість системи моделювання, яка використовувалася, а також може поставити під сумнів рівень довіри до сприйняття цієї стратегії, вважають в дипмісіях.

Чинна редакція Енергетичної стратегії України на період до 2030 року була схвалена урядом 2006 року.

Міненерговугілля оприлюднило проект оновленої енергостатегіі для обговорення в червні нинішнього року. Документ було піддано жорсткій критиці з боку експертів, профільних асоціацій та екологічних організацій, в результаті чого в липні прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міненерговугілля спільно з Національною комісією регулювання енергетики та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження доопрацювати цей документ з урахуванням усіх пропозицій та зауважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram