ГоловнаЕкономікаДержава

2013 року Україні доведеться виплатити $9 млрд за боргами

Експерт нагадала три основні вимоги МВФ до України.

2013 року Україні доведеться виплатити $9 млрд за боргами
Фото: dragon-broker.com

Намір влади відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом до кінця року, можливо, пов'язаний з піковими погашеннями зовнішніх боргів 2013 року.

Таку думку в коментарі LB.ua озвучила Олена Белан, головний економіст Dragon Capital.

"Наступного року уряду спільно з НБУ належить повернути близько $9 млрд за валютними боргами, зокрема $5,5 млрд за старими кредитами МВФ", - зазначила експерт.

Вона нагадала, що МВФ висунув Україні три головні вимоги для відновлення співпраці: підвищення тарифів на газ для населення, консервативна бюджетна політика та перехід до більш гнучкого валютного курсу.

Україні доведеться відновити переговори з МВФ невдовзі після виборів. В іншому разі забезпечити стабільність гривні буде дуже складно

— Іван Чакаров, економіст з питань країн СНД "Ренесанс Капітал"

"Оскільки МВФ заледве чи пом'якшить свою позицію щодо України, уряду доведеться повернутися до питання газових тарифів незабаром після виборів", - наголосила Белан. При цьому вона вважає, що другу вимогу - реалістичний бюджет - буде виконано, оскільки його ухвалення, судячи з усього, відкладуть на період після виборів.

"Найбільш невизначена ситуація із третьою вимогою фонду. Однак навіть якщо фонд рекомендуватиме послабити валютний курс, девальвація в рамках програми МВФ, радше за все, буде контрольованою і, отже, буде позитивно сприйнята кредитними ринками", - зазначила вона.

Нагадаємо, МВФ 2010 року схвалив програму stand by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму $15,5 млрд, однак 2011-го припинив фінансування через невиконання Україною його вимог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram