ГоловнаЕкономікаДержава

Зростання світової економіки далі уповільнюється

МВФ може переглянути свої прогнози.

Зростання світової економіки далі уповільнюється
Кристин Лагард

Світове економічне зростання за підсумками року виявиться нижчим від прогнозів Міжнародного валютного фонду, які зараз відповідають 3,5%.

"Ми далі прогнозуємо поступове економічне піднесення, однак глобальне економічне зростання, ймовірно, буде дещо нижчим, ніж ми припускали навіть у липні, і наш прогноз мав тенденцію до зниження протягом останніх дванадцяти місяців", - заявила голова МВФ Крістін Лагард у Вашингтоні.

Як повідомляє "Укрінформ", світова економіка, на думку Лагард, гальмується низкою чинників, в основі яких лежить елемент невизначеності щодо того, наскільки політичні керівники зможуть виконати свої обіцянки. "Це має реальні наслідки: всі великі відмінності в економічній фортуні різних країн зони євро, млявий економічний підйом у Сполучених Штатах", - акцентувала вона на проблемах у ЄС і США.

При цьому наголосила, що Європі, яка "залишається в епіцентрі кризи", потрібні термінові дії.

Криза не оминає Україну, вона її зачіпає, і зачіпає серйозно

— Микола Азаров, прем'єр України

Щодо США, то найбільше непокоїть МВФ те, що чинне законодавство передбачає різке скорочення дефіциту, приблизно на 4% ВВП наступного року. "Це, по суті, зіштовхне країну з "фіскального урвища" - спричинить скорочення зростання, можливо, на 2%. Нездатність досягти домовленості про збільшення ліміту боргу може також зумовити посилення бюджетної політики", - зазначила Лагард. Вона висловила надію на те, що в США, де 6 листопада відбудуться президентські вибори, скоро запанує політична ясність, а за нею буде вжито заходів дії для уникнення "фіскальної прірви" і буде конкретний план поступового зниження боргу в середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, згідно зі звітом Організації економічного співробітництва та розвитку, у другому кварталі зростання економіки країн "великої двадцятки" становило лише 0,6%, при цьому економіка єврозони скоротилася на 0,2%.

Проблеми у світовій економіці безпосередньо впливають на Україну, оскільки вона експортозалежною. На думку аналітиків, низька економічна активність у світі може спровокувати затяжне економічне спадання в Україні.

Зазначимо, що ВВП України за підсумками восьми місяців зріс лише на 1,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram