ГоловнаЕкономікаДержава

Європа стурбована планами України підвищити імпортні мита

Підвищені тарифи "зачеплять" імпорт на суму 2 млрд євро.

Європа стурбована планами України підвищити імпортні мита
Фото: horoshienovosti.com.ua

Намір України підвищити понад 300 імпортних мит занепокоїв Європу.

"ЄС стурбований нещодавнім повідомленням України про її намір провести нові переговори про значну частину своїх зобов'язань у рамках СОТ, лише через чотири роки після її приєднання до СОТ", - заявив прес-секретар комісара ЄС з питань торгівлі Карела Де Гухта Джон Кленсі.

"Це буде стосуватися значної кількості тарифних позицій - понад 300, - що дивує навіть своїми розмірами. Наш попередній аналіз демонструє, що підвищені тарифи торкнуться значної частини торгівлі і, зокрема, європейського експорту на суму близько 2 млрд євро", - додав він, наголосивши, що особливо може постраждати автомобільний сектор.

Кленсі зазначив, що всі члени Світової організації торгівлі мають 90 днів, щоб вивчити запит України.

При цьому він заявив, що ініціатива України слабо узгоджується із зобов'язаннями рухатися до вільної торгівлі з ЄС.

"ЄС очікує, що Україна буде поважати зафіксовані в угоді положення, інакше це серйозно поставить під питання бажання України просуватися далі в процесі створення зони вільної торгівлі", - акцентував він.

Нагадаємо, Україна розіслала членам СОТ документ під грифом "секретно" про намір підвищити максимальні ставки мит на 350 видів товарів.

Україна за січень-липень імпортувала товарів на $48 млрд, що майже на $9 млрд перевищує обсяг експорту. Третина цього обсягу надходить із Росії, яка в серпні вступила у Світову організацію торгівлі. Останнім часом між Україною та Росією все частіше виникають торгові суперечки. Зокрема, взимку почалася так звана "сирна війна", що вилилася в мільйонні втрати українських виробників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram