ГоловнаЕкономікаДержава

Україні пророкують затяжне економічне спадання

Уже можна говорити про рецесію в економіці.

Україні пророкують затяжне економічне спадання
Фото: vkurse.ua

Скорочення виробництва в Україні може перетворитися на затяжне економічне спадання, вважає виконавчий президент Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.

"Серпень став третім місяцем поспіль, коли було зафіксовано спадання виробництва. Тепер, за всіма правилами, ми можемо починати говорити про технічну рецесію в економіці. Технічна рецесія в Україні, дуже ймовірно, перетвориться на повноцінне затяжне спадання національної економіки", - заявив він у коментарі LB.ua. На його думку, такому розвитку подій сприяє низька економічна активність у світі.

"Теоретично ми, звісно, можемо говорити про певні заходи уряду, які запобігатимуть або пом'якшуватимуть наслідки вже настільки відчутної "другої хвилі" кризи. Проте Україна залишається дуже експортозалежною, а тому такі приготування, вже "коли горить хата", годяться радше для власного заспокоєння, а не для реального захисту: впаде чи ні наша економіка, визначатимуть події та рішення далеко за межами України", - зазначив експерт.

Нагадаємо, падіння промислового виробництва в Україні спостерігають третій місяць поспіль, воно повністю нівелювало весняне зростання. За січень-серпень падіння становило 0,4%.

При цьому зростання ВВП за підсумками восьми місяців становило лише 1,5%, і якщо негативні тенденції в економіці збережуться, то за підсумками року ВВП може впасти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram