ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Київ" не продаватимуть

Активи рекапіталізованого банку розділять між Родовідом і Укргазбанком.

Банк "Київ" не продаватимуть
Фото: varintor.ru

Кабмін передумав продавати націоналізований під час кризи банк "Київ". Його проблемні активи відійдуть санаційному Родовід Банку, а активи, які обслуговуються, - Укргазбанку.

Як пише "Коммерсант-Украина", остаточне рішення залишається за Міністерством фінансів. Але в Укргазбанку вважають такий результат подій безальтернативним. "Держава вклала гроші в націоналізовані банки, але продати їх за ті самі суми, які були витрачені, можливості зараз немає", - пояснив голова наглядової ради Укргазбанку Віктор Івченко. У банк "Київ" з держбюджету було влито 3,56 млрд грн. Виходячи з мультиплікатора 0,5-1 капіталу, установа коштує 800 млн грн.

Безнадійна заборгованість банку "Київ" за підсумками другого кварталу становила 672,5 млн грн. Що стосується активів, які можуть бути передані Укргазбанку, то, якщо мова йде тільки про кредитний портфель, який обслуговується, йому дістануться активи на 380 млн грн, а якщо всі гарні активи - то мова йтиме про суму в 1,78 млрд грн.

Потрібно забезпечити, щоб банки, які рекапіталізовані і зараз прозоро управляються державою, щоб кінець кінцем вони були перепродані приватним інвесторам з прибутком для платників податків

— Мартін Райзер, директор СБ у справах України, Білорусі і Молдови

З моменту входження уряду в капітал банку "Київ" висувалися різні ідеї - від реорганізації в поштовий банк до створення на його основі земельного банку. Але в липні Мінфін оголосив пошук оцінювача, який має визначити вартість банку "Київ" і Укргазбанку перед їх подальшим продажем.

Нагадаємо, в квітні Мінфін отримав дозвіл на продаж рекапіталізованих банків. Під час кризи держава рекапіталізувала три банки - "Київ", Родовід Банк і Укргазбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram