ГоловнаЕкономікаБізнес

Присяжнюк не бачить потреби у квотах на експорт зерна

Запаси держави на чверть покривають потреби в зерні.

Присяжнюк не бачить потреби у квотах на експорт зерна
Фото: Макс Левин

Для квотування експорту українського зерна немає підстав. Про це заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк у Вашингтоні.

"Сьогодні ми маємо в інтервенційному фонді 25% від внутрішньої потреби в зерні. Цього повністю достатньо, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни", - зазначив міністр. Він підкреслив, що на відміну від теперішньої ситуації, 2010 року, коли запроваджувалися квоти, держава мала недостатню кількість зерна в інтервенційному фонді.

Під час спілкування з журналістами у Вашингтоні Присяжнюк також повідомив, що в 1 півріччі 2013 року в країні буде відкрита торговельна площадка Чиказької товарної біржі.

Ті зусилля, які уряд докладає, в найближчі п\'ять років виведуть Україну на 100 млн тонн зерна. І ми станемо найбільшим гравцем на світовому ринку зерна

— Микола Азаров, прем'єр України

"У першій половині наступного року планується відкриття торгового майданчика Чиказької товарної біржі в Україні. Практично вся група зернових культур, які вирощуються в Україні, буде представлена на провідній товарно-сировинній біржі світу", - сказав Присяжнюк. На думку міністра, вдале співробітництво України з Чиказької біржею мотивує виробництво зернових в країні.

Нагадаємо, нинішнього маркетингового року (почався в липні) з України було вивезено вже 2,98 млн тонн зерна, з них пшениці - 1,3 млн тонн. Ще 2 млн тонн планується експортувати у вересні. Минулого року Україна поставила на зовнішні ринки 21,8 млн тонн зерна.

Цього року, згідно з офіційним прогнозом, врожай зернових в Україні зменшиться з рекордних 56,7 млн тонн до 46-46,5 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram