ГоловнаЕкономікаФінанси

Проблемних кредитів у банках стало більше

Ситуація в банківській сфері залишається помірно напруженою.

Проблемних кредитів у банках стало більше
Фото: znaikak.ru

Обсяг проблемних кредитів у банках збільшився до 76,6 млрд грн.

"У серпні банки знову показали приріст проблемних кредитів - на 0,7 млрд грн до 76,6 млрд грн, хоча з початку року зафіксовано зниження на 2,7 млрд грн. Частка проблемних кредитів у загальному портфелі зросла до 9,38%", - повідомила старший аналітик Dragon Cаpital Анастасія Туюкова.

Вона нагадала, що українські банки серпень закінчили з прибутком, показавши чистий позитивний фінансовий результат у розмірі 652 млн грн після 683 млн грн, зароблених у липні. Всього за січень-серпень банки отримали 2,83 млрд грн чистого прибутку проти 4,6 млрд грн збитків за аналогічний період минулого року.

"До кінця року ситуація в банківському секторі залишатиметься помірно напруженою, тому ризик девальвації, що зберігається, негативно впливатиме на гривневу ліквідність, вартість депозитів і, відповідно, апетит позичальників на нові позики. Хоча розміщення євробондів урядом позитивно вплине на валютні резерви держави, знизивши ризики", - зазначає експерт.

Нагадаємо, в МВФ вважають, що значна частка "поганих" кредитів і недостатній законодавчий захист прав кредиторів - основні проблеми українських банків. На думку постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра в таких умовах виникають проблеми з пожвавленням кредитування.

Обсяг кредитів, виданий банками, на 1 вересня становить 816 млрд грн, із них 163 млрд - кредити населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram