ГоловнаЕкономікаБізнес

Україні пророкують друге місце в світі за експортом кукурудзи

У країні швидкими темпами зростає врожайність.

Україні пророкують друге місце в світі за експортом кукурудзи
Фото: etftrends.com

Швидкі темпи зростання врожайності кукурудзи в Україні дають підстави припускати, що найближчими роками країна вийде на друге місце серед найбільших постачальників цієї культури. Таку думку висловив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса.

"Якщо подивитися на зростання врожайності за останні 10 років, то, наприклад, з кукурудзи, Україна має перше місце в світі серед основних країн-експортерів. Кожен рік за останні 10 років в Україні збільшується врожайність кукурудзи на 230 кг/га. В жодній іншій країні світу цього не відбувається. Якщо ця тенденція збережеться у наступні 10 років, то врожайність кукурудзи зросте щонайменше ще на 2,5 тонни/га, а це означає, що Україна може посісти друге місце в світі з експорту кукурудзи", - підкреслив він.

Крім того, за його словами, щорічно збільшується також врожайність пшениці на 68 кг/га, соняшнику - 55 кг/га, сої - 68 кг/га. За збільшенням урожайності сої Україна посідає також перше місце в світі.

Експорт кукурудзи з України в минулому маркетинговому сезоні становив 13,86 млн тонн. Згідно з зобов'язаннями трейдерів, на нинішній рік заплановані поставки в обсязі 12,4 млн тонн. Однак вони ще можуть бути збільшені.

Найбільшим світовим постачальником кукурудзи на зовнішній ринок зараз є США. У число лідерів також входять Аргентина, Україна, Бразилія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram