ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт розповів, чому влада ховає проект бюджету

Тексту законопроекту майже ніхто не бачив.

Експерт розповів, чому влада ховає проект бюджету
Василий Юрчишин
Фото: Артем Атаманюк

Проект державного бюджету на 2013 рік не публікують через наближення виборів. На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, всю бюджетну політику уряд нині будує на "політичній доцільності".

Із цих міркувань також не вказують курсу гривні, взятого за основу розрахунків у проекті бюджету. "Це дуже політично небезпечний показник, особливо якщо врахувати, що вже відбуваєть тиха девальвація, а після виборів очікують іще сильнішої. Якщо нині оголосити про здешевлення гривні, то, звісно, це може вплинути на настрій виборців. Влада не може на це піти. Саме тому такий дуже важливий показник, як курс гривні, "скромно" замовчують", - вважає він.

Ціну на газ Юрчишин вважає таким самим болючим питанням. "Якщо визнати, що газ буде дорогим, то це відразу означає неминуче підвищення комунальних тарифів, і це тоді, коли влада розповідає, як вона пручається вимогам МВФ підвищити тарифи для населення", - зауважив експерт.

Неможливо позбутися відчуття, що проект держбюджету на 2013 рік лише передвиборний фарс

— Ігор Уманський, в.о. міністра фінансів

Нагадаємо, уряд 12 вересня схвалив і в обумовлений Конституцією термін (до 15 вересня) вніс до парламенту проект держбюджету-2013, однак після обговорення з бюджетним комітетом спікер Володимир Литвин повернув документ на доопрацювання. При цьому текст законопроекту не було оприлюднено і серед депутатів його не розповсюджували.

Проект держбюджету-2013 засновано на прогнозі зростання ВВП 2013 року на 4,5% (номінальний обсяг - 1,688 трлн гривень) при інфляції 5,9%.

Дефіцит держбюджету-2013 пропонують у розмірі 27,8 млрд гривень, або 1,65% ВВП (2012-го - 1,7% ВВП). При цьому доходи бюджету можуть зрости на 6,4% порівняно з планом на 2012 рік - до 394,6 млрд гривень, а сума видатків і кредитування з держбюджету збільшиться на 6,3% - до 434,6 млрд грн.

Загалом доходи зведеного бюджету країни наступного року оцінюють у 499,4 млрд гривень, що на 8% вище плану на 2012 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram