ГоловнаЕкономікаБізнес

Нафтовий фонд Азербайджану зріс до $33 млрд

Гроші від продажу "чорного золота" акумулюються для майбутніх поколінь.

Нафтовий фонд Азербайджану зріс до $33 млрд
Фото: EPA/UPG

Азербайджан із 1999 року акумулює "нафтодолари" в Державному нафтовому фонді, який збільшився із $270 млн до $33 млрд. Про це сказав виконавчий директор Держнафтофонду Азербайджану Шахмар Мовсун (Shahmar Movsumov) на міжнародній конференції "Нафта, газ і медіа" в Баку.

"Функція такого фонду - стерилізувати частину готівки від економіки і потім поступово вливати її, щоб не викликати шоку. Друга мета - це різниця між поколіннями. Нафта - це багатство всіх поколінь країни, не тільки нинішнього покоління. Ми повинні зберегти це багатство. Третя функція - використання частини цих коштів для нинішнього покоління. Здебільшого це інфраструктурні та соціальні проекти", - пояснив Мовсун.

За його словами, Держнафтофонд веде прозору діяльність - регулярно викладає інформацію на сайті, пройшов міжнародний аудит, проводить щоквартальні прес-конференції. Крім того, Азербайджан є членом EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) - міжнародного об'єднання з відкритості видобувних галузей.

Гроші Держнафтофонду витрачають під контролем уряду.

"Нині в нас є 4-5 прямих інвестпроектів. Ми будуємо міста для біженців (не наметові міські, а справжні будинки), діє освітня програма - найкращі учні за кошт держави можуть навчатися в університетах інших країн. Умови такої програми - обов'язкова робота в Азербайджані після випуску з університету", - пояснив Мовсун.

Нагадаємо, 18 вересня в Палаці Гюлістан (Гюлістан-Сарай) у Баку відкрили міжнародну конференцію "Нафта, газ і медіа", організовану Міжнародним інститутом преси (IPI). У конференції беруть участь більш ніж 60 журналістів із 27 країн світу. Україну представляють журналісти ТВі, LB.ua, "Дзеркала тижня" і сайту журналістських розслідувань Slidstvo.info.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram