ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні проти альтернативної енергетики ведуть брудну інформаційну кампанію, - експерти

В Україні проти альтернативної енергетики ведуть брудну інформаційну кампанію, - експерти
Фото: academic.ru

В Україні розгорнуто широкомасштабну інформаційну кампанію з дискредитації альтернативної енергетики, в тому числі, заснованої на використанні поновлюваних джерел енергії. Новий інформаційний привід - обговорення енергетичної стратегії на період до 2030 року, переконані експерти.

На думку координатора Української мережі енергетичних інновацій Greencubator Романа Зінченка, за цією брудною кампанією стоїть лобі традиційної енергетики, яке нині через оновлення державної довгострокової енергостратегії намагається захистити зокрема вугільну промисловість.

У перспективі, якщо розвиток поновлювальної енергетики продовжиться, ми повинні досягти до 2030 року щонайменше 15% участі відновлювальних джерел в енергобалансі нашої країни

— Микола Пашкевич, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозабезпечення

Він вважає, що значним поштовхом до старту нового витка інформаційної кампанії стало те, що спільнота фахівців відновлюваної енергетики активно критикувала проект оновленої енергостратегії, який улітку оприлюднило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Тим часом низка інших експертів переконані, що дискредитувати альтернативну енергетику в Україні намагаються з-за кордону, оскільки посилення енергетичної незалежності України означає зменшення прибутків російських нафтогазових та атомних монополістів. Окрім того, це питання має політичну складову, тому в хід ідуть будь-які методи.

На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, найбільше не зацікавлений у розвитку українських альтернативних джерел енергії російський "Газпром". "Україна є одним із найбільших ринків і на сьогодні "Газпром" - це єдина компанія, яка не зацікавлена ву розвитку альтернативної енергетики в Україні", - сказав експерт.

Експерт із питань енергетики Національного екологічного центру України Дмитро Хмара наголошує, що "Газпром" вже давно активно воює проти розвитку видобутку сланцевого газу в Європі. "Розвиток вугільної, а особливо атомної промисловості України - вигідний Росії. Не варто забувати, що в атомній енергетиці в нас практично 100% залежність від Росії. У нас російські блоки працюють, ми купуємо в них і ядерне паливо", - говорить Дмитро Хмара.

Своєю чергою, директор Асоціації відновлюваної енергетики "Альтернатива" Віталій Ковач наголошує, що частка альтернативної енергетики в енергобалансі України ще не досягла навіть 1%, а її вже намагаються дискредитувати.

"Їй уже з усіх боків ставлять підніжки і навішують ярлики, приписують відверті дурниці, перекручують факти, "мочать" відверто замовними статтями і новинами, подають однобокий аналіз. Причому грішать цим як поважні видання, так і менш відомі", - сказав він.

Розвиток альтернативної енергетики, за словами Віталія Ковача, є невід'ємною складовою формування конкурентоспроможної національної економіки. І це розуміють не тільки в європейських країнах. "Чому Китай сьогодні світовий лідер з установки об'єктів відновлюваної енергетики? Не тому, що в нього багато грошей, а тому, що країна дбає про майбутнє", - зазначив експерт.

"Перешкоджання розвитку альтернативної енергетики - це шлях до консервації екстенсивного розвитку України. Миттєва вигода обернеться втратами, непорівнянними з заробленим", - переконаний В. Ковач.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram