ГоловнаЕкономікаБізнес

Антикризова програма США вдарить по країнах

Девальвація долара знизить експортну конкурентоспроможність багатьох держав.

Антикризова програма США вдарить по країнах
Гвидо Мантега
Фото: EPA/UPG

США не зможуть вирішити свої економічні проблеми третім раундом програми кількісного пом'якшення QE3, але нашкодять економікам, що розвиваються.

Про це заявив міністр фінансів Бразилії Гвідо Мантега на зустрічі з міністром фінансів Франції П'єром Московічі. "Не думаю, що ця програма дозволить вирішити безліч проблем США, зате вона здатна заподіяти безліч неприємностей державам, що розвиваються", - зазначив він.

Мантега зазначив, що ця програма призведе до зниження курсу долара щодо інших валют, що вдарить по експортній конкурентоспроможності країн, що розвиваються, в тому числі Бразилії. Крім того, девальвація американської валюти знижує вартість доларових резервів країн.

Нагадаємо, QE3 полягає у викупі до кінця вересня іпотечних облігацій на $23 млрд, а з жовтня - по $40 млрд на місяць. Фактично йдеться про безготівкову емісію долара, яка, проте, спрямована не на фінансування бюджетного дефіциту, а на пониження ставок в економіці, що повинно стимулювати кредитну активність і споживчі витрати.

Курс гривні, на відміну від курсу бразильського реала, є фіксованим і прив'язаний до долара. Тому українська валюта буде послаблюватися разом із доларом, що, навпаки, повинно підвищити експортну конкурентоспроможність країни. Тому Україна може виграти від QE3.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram