ГоловнаЕкономікаБізнес

Азербайджан готовий до транзиту Туркменського газу

Країни не можуть домовитися про будівництво газопроводу.

Азербайджан готовий до транзиту Туркменського газу
Фото: money.cnn.com

Азербайджан готовий транспортувати туркменський газ по своїй території, якщо буде побудовано газопровід між країнами по дну Каспійського моря (Транскаспійський газопровід). Про це виданню Trend сказав міністр промисловості та енергетики Азербайджану Натіг Алієв на конференції "Нафта, газ та медіа" в Баку.

"Велику роль у цьому проекті відіграє позиція Туркменістану. Якщо Туркменістан вважає цей проект важливим і розглядає його як вихід на західний ринок, то Азербайджан підтримує цю ідею. Азербайджан, у свою чергу, створить для прокладки цього трубопроводу на своїй ділянці всі умови", - сказав Алієв.

Азербайджан домовився з Туреччиною про будівництво нового газопроводу

Міністр сказав, що тривають консультації між названими країнами та Євросоюзом. Туркменістан має намір експортувати не менше ніж 30 млрд кубометрів газу, але ЄС наразі не надає гарантій про закупівлю такого обсягу газу. Також не вирішено питання з фінансуванням будівництва Транскаспійського газопроводу довжиною близько 300 км.

Планується, що труба піде від туркменського берега по дну моря до азербайджанського і буде з'єднана з "Південним газовим коридором" (ПГК). ПГК - це сукупність газових проектів, спрямованих на постачання газу з кількох джерел транзитом через Туреччину до Європи.

Нагадаємо, сьогодні у Палаці Гюлистан (Гюлистан-Сарай) в Баку відкрилася міжнародна конференція "Нафта, газ та медіа", організована Міжнародним інститутом преси (IPI). У конференції беруть участь більше ніж 60 журналістів з 27-и країн світу. Україну представляють журналісти ТВі, LB.ua, "Дзеркала тижня" і сайту журналістських розслідувань Slidstvo.info.

Журналіст ТВі розповість на цій конференції про "вишки Бойка" - закупівлю бурової вишки для "Чорноморнафтогазу" за державний рахунок. Бурову придбали за $400 млн через посередника за ціною без посередника в $250 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram