ГоловнаЕкономікаДержава

Україна скочується в рецесію

За підсумками року може бути зафіксовано падіння промисловості.

Україна скочується в рецесію
Фото: EPA/UPG

Падіння промислового виробництва в Україні найбільше торкнулося експортної галузі. Спад у машинобудуванні в серпні поглибився з 7,4% до 13,7%, а в металургії - з 8,6% до 12,5%. Уперше зафіксовано спад у харчовій промисловості. Експерти попереджають, що Україна скочується в рецесію.

Як повідомляє "КоммерсантЪ-Украина", загалом падіння виробництва спостерігають третій місяць поспіль. Воно вже повністю нівелювало весняний ріст. За січень-серпень падіння становило 0,4%.

Експерти прогнозують: якщо у вересні не буде зростання виробництва, то падіння промисловості буде зафіксовано і за підсумками року.

"Статистичні дані показують, що ми впевнено входимо в рецесію. Навіть якщо за підсумками року нам вдасться показати зростання ВВП на рівні 1%, це не вирішить ключової проблеми - ситуація в економіці продовжує погіршуватися", - зазначає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Ми маємо, на жаль, іще невелике, проте обнадійливе пожвавлення економічної діяльності

— Микола Азаров, прем'єр України

Директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць оцінює темпи зростання ВВП за підсумками 8 місяців у 1,5%. "Якщо тенденція продовжиться, то за підсумками року буде падіння економіки. Якщо ситуація покращиться, то в кращому разі буде 1% зростання", - попереджає він.

Нагадаємо, востаннє зниження промвиробництва за підсумками року було зафіксовано 2009 року, коли воно становило 21,9%. 2010 року спостерігалося зростання 11,2%, 2011-го - 7,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram