ГоловнаЕкономікаДержава

Про "вишки Бойка" розкажуть у Баку

Журналіст ТВі виступить на міжнародній конференції в Азербайджані.

Про "вишки Бойка" розкажуть у Баку
Фото: azerbaycan.16mb.com

18 вересня в Баку (Азербайджан) розпочинається міжнародна конференція "Нафта, газ та медіа", організована Міжнародним інститутом преси (IPI). Серед учасників - Артем Шевченко, редактор програми журналістських розслідувань "Знак оклику" на телеканалі ТВі, постійний автор LB.ua.

Згідно з програмою конференції, 19 вересня Артем Шевченко візьме участь у дискусії на тему "Моя країна багата на нафту, чому ж я такий бідний?". Журналіст розповість, як розслідування преси можуть змусити владу бути більш відповідальною.

"Йтиметься у тому числі і про закупівлю бурових вишок для "Чорноморнафтогазу", - сказав Артем Шевченко LB.ua.

Журналісти "Знаку оклику" активно розслідували сумнівний тендер із закупівлі бурових вишок для "Чорноморнафтогазу", дочірньої компанії державного гіганта "Нафтогаз України". ТВі повідомляв, що тільки на одній оборудці держава втратила близько $150 млн через участь компаній-посередників. У пресі сумнівна закупівля отримала назву "вишка Бойка" за ім'ям міністра енергетики Юрія Бойка. Сам Бойко каже, що держава заплатила справедливу ціну, тому що в неї входить не тільки сама бурова вишка, але і її транспортування в Чорне море, навчання фахівців та додаткові прилади. Але розслідування європейського журналу BNE змушує в цьому засумніватися.

Чистий збиток "Нафтогазу" в першому півріччі становив 4,46 млрд грн.

"Нафтогаз" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу та одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам.

Збитки "Нафтогазу" залишаються великою проблемою для бюджету країни. Діючі в Україні тарифи на газ для населення набагато нижче за ринкові ціни. Україна пообіцяла МВФ підвищити ціни на газ для громадян на 30% і для комунальних підприємств - на 58%. Але обіцянка не була виконана з політичних причин - влада не хоче втрачати прихильників перед парламентськими виборами 28 жовтня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram