ГоловнаЕкономікаДержава

Поїзд Київ-Берлін економічно необґрунтований, - експерт

За підрахунками "Укрзалізниці", збитки від маршруту до кінця року становитимуть 15 млн грн.

Поїзд Київ-Берлін економічно необґрунтований, - експерт
Фото: ucraine.info

З 1 жовтня 2012 курсування поїзда №29 Київ - Берлін ("Каштан") буде припинено.

Як повідомляють в "Укрзалізниці", причиною такого рішення послужили комерційні умови, на яких здійснюється проводка поїзда по території Німеччини. В період з 11 грудня 2011 року по 31 березня 2012-го рейс обходився в 2203,71 євро, а з 1 квітня по 1 жовтня - 6431,99 євро.

Раніше проводка поїзда здійснювалася не на комерційних умовах.

"Європейські країни аналізують рентабельність будь-яких транспортних процесів, а тим більше міжнародних пасажирських перевезень. Тому рішення про здійснення проводки поїзда Київ - Берлін по території Німеччини на комерційних умовах цілком логічне. Адже європейці не зацікавлені в тому, щоб за безцінь гнати по своїй території чужі вагони, а тим більше масу контрабандних товарів, які в них перевозяться.

Рішення "Укрзалізниці" про скасування поїзда також цілком зрозуміло, адже субсидувати поїзд, який заповнюється, в середньому, на 23% - економічно невигідно і не має ніякого сенсу", - зазначає член Науково-експертної ради із залізничного транспорту Олександр Арбузов.

За таких умов, за підрахунками залізничників, збитки від курсування поїзда для "Укрзалізниці" до кінця року становитимуть 15 млн грн. Для отримання нульової рентабельності необхідно збільшити вартість квитків у 2,5 разу до 3620 грн, що буде майже вдвічі перевищувати вартість авіаперельоту із Києва до Берліна.

"Збільшення вартості проїзду тільки зменшить кількість пасажирів, які подорожують цим видом транспорту, тому що вартість перельоту між Києвом і Берліном становить 1980 грн. А вартість квитка на потяг - 1449 грн", - зазначає Олександр Арбузов

Також ЗМІ часто писали про поїзд Київ-Берлін, як один з найпопулярніших у контрабандистів рейсів залізниці.

Зокрема, протягом останнього року в поїзді прикордонними службами були виявлені дев'ять дорогих наручних годинників марки Mont Blanc, виготовлених з білого золота і інкрустованих діамантами, а також незадекларовані автозапчастини. У Німеччину ж найчастіше перевозили дешеві українські цигарки.

Бажаючі доїхати до Берліна залізничним транспортом можуть скористатися поїздом №67 Київ - Варшава з пересадкою на станції Варшава-Центральна на потяги, що курсують до Берліна.

Раніше повідомляли, кількість пасажирів "Українських експресів" зросла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram