ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна побила світовий рекорд із випуску соняшникової олії

90% української продукції пішло на експорт.

Україна побила світовий рекорд із випуску соняшникової олії

Україна виготовила 3,6 млн тонн соняшникової олії в сезоні 2011-2012 років, що завершився півтора тижні тому, побивши свій минулорічний рекорд на 600 тис. тонн. При цьому на зовнішні ринки було поставлено близько 90% продукції.

Як пише Ганна Ковальчук у Forbes.ua, Україна виробляє чверть соняшникової олії у світі та контролює половину її глобального експорту. При цьому, за прогнозами асоціації "Укроліяпром", до 2015 року переробні потужності олійно-жирового комплексу України, і без того найбільшого в світі, збільшаться на 3 млн тонн і досягнуть 15 млн тонн олієнасіння на рік.

За даними компанії Grain Ukraine, найбільшим виробником соняшникової олії в Україні є компанія "Кернел" Андрія Веревського (понад 1 млн тонн), на другому місці з великим відставанням іде міжнародна компанія "Каргілл" (446 тис. тонн), яка не виробляє продукцію для внутрішнього ринку, на третьому - "Агрокосм" (ТМ "Щедро", 331 тис. тонн ). До першої п'ятірки також входять Bunge (ТМ "Олейна") і Миронівський хлібопродукт.

Зазначимо, що, за даними Мінагрополітики, цього року сільгосппідприємства зібрали вже 2,6 млн тонн соняшнику. Урожайність становить 14,9 ц/га. 2011 року аграрії зібрали 8,8 млн. тонн - це абсолютний рекорд для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram